НОВИНИ

10 души са предадени на съд за участие в организирана престъпна група за лихварство и изнудване с насилие

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
15:28, 27.01.2021
Чете се за: 02:15 мин.
У нас
съдът ловеч гледа мярката мъжа прострелял жена нова година
Слушай новината

Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу 10 лица, привлечени като обвиняеми за участие в организирана престъпна група, създадена с цел незаконна банкова дейност и изнудване чрез заплахи и побой.

Според източници на "По света и у нас" това е групата на Весо Брадата и Пифа.

Събраните в хода на досъдебното производство доказателства сочат, че престъпното сдружение е било сформирано през януари 2018 г. и е действало на територията на София. Всеки от участниците изпълнявал функции, определени от ръководителя И.Г.

Оборотните средства за престъпната дейност осигурявал обвиняемият В.Д. Заеми срещу определена лихва били предоставяни на затруднени финансово физически лица, както и на заложни къщи – най-често след устна договорка. В отделни случаи получателите били задължавани да подписват договор без юридическа стойност.

Изплащането на месечните вноски ставало на ръка. При забава на плащането от длъжник следвало капитализиране на лихвите, заплахи, физическо насилие.

Така, от страх за живота си, получател на кредит от 4000 лева, бил принуден да „възстанови“ на заемодателите си над 15 100 лв. на вноски. Друг длъжник бил заплашван и след задържането под стража на 8 от обвинените за участие в групата в края на август 2020 г. Той получил 10 000 лв. заем от заложна къща, кредитирана от групата.

Към момента четирима от обвиняемите са задържани под стража, други четирима са с мерки за неотклонение „домашен арест“.

Предстои Специализираният наказателен съд да насрочи разпоредително заседание по делото.

Според източници на "По света и у нас" лично Божков е осигурявал финансиране за лихварите. За Весо Брадата се подозира, че скрито участие в собствеността на неговите ресторанти е имал Васил Божков.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България уреди престижна контрола в края на годината
България уреди престижна контрола в края на годината
Словения даде съгласие съгражданите ни да гласуват в посолството на България в Любляна
Словения даде съгласие съгражданите ни да гласуват в посолството на България в Любляна