НОВИНИ

"100% ваксиниран" - стикери в туристическите обекти с имунизиран персонал

bnt avatar logo
от БНТ
20:45, 10.06.2021
Чете се за: 02:15 мин.
У нас
Слушай новината

Първият специален стикер "100% ваксинирани" за персонала днес беше поставен на един от хотелите в курорта "Албена".

Туристическите обекти, в които персоналът е напълно ваксиниран, ще получават стикера от министерствата на туризма и на здравеопазването.

Всички кина, театри, ресторанти и хотели с много ваксинирани служители ще получават стикер, който дава гаранция за безопасност.

"Знам какви са настроенията и какво гледат гражданите, които си планират почивка. Две неща - какво е нивото на заболеваемост в страната и какво е нивото на имунизация в страната", заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Над 75% от персонала в курорта "Албена" вече е ваксиниран, поетапно ще бъдат имунизирани и чуждестранните служители в комплекса. Ще могат да се ваксинират и туристи.

"В този момент в "Албена" се имунизират 137 души, вероятно ще са повече, защото има и хора, които като видят колко е достъпно, колко е близо, решават да се имунизират", допълни доц. Ангел Кунчев.

"Албена" е и единственият ни курорт, решил проблема с карантинирането - отделени са специални вили, като обслужването им става от оборудван персонал.

"Те са отделени и то така, че, ако пожелаят, могат да си приготвят храна, ако пожелаят, може да им бъде донесена отвън", каза още министърът на туризма доц. Стела Балтова.

Страната ни вече е заявила желание да участва за средства от европейския фонд, който финансира тестове за COVID-19. Той е с бюджет от 100 милиона евро, а парите се отпускат както за РCR, така и за бързи антигенни тестове. Това ще привлече у нас много чуждестранни туристи, тъй като ще облекчи пътуването между страните в Европейския съюз.

Репортер: Петя Иванова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шест медала за България от първия ден на Мултиевропейското първенство по таекуондо
Шест медала за България от първия ден на Мултиевропейското първенство по таекуондо
Грешен превод на думите на Карадайъ - в основата на политическо напрежение
Грешен превод на думите на Карадайъ - в основата на политическо напрежение