НОВИНИ

11 антигенни теста могат да се прилагат на децата в училище

антигенни теста прилагат децата училище
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
13:30, 13.10.2021
Чете се за: 02:22 мин.
Още
Слушай новината

11 антигенни теста за диагностициране на COVID-19, налични на пазара в България, могат да се прилагат в училище от самите деца или от медицинските специалисти там. Те са включени в списък, предоставен на Министерството на образованието и науката от Изпълнителната агенция по лекарствата.

В него са изброени шест теста за самотестуване от назофарингеален (носен) или орофарингеален (гърлен) секрет, предлагани в нашата страна от седем фирми, както и пет теста от слюнка за професионална употреба (от медицински специалист) и за самотестуване.

Към всеки от тестовете има листовка за употреба, преведена на български език, съобщиха от министерството.

Министерството на образованието и науката поиска тази информация от Изпълнителната агенция по лекарствата, за да улесни, от една страна, образователните институции при организиране на тестването на ученици, а от друга – родителите при вземането на решение за тестването на техните деца и избора на конкретен вид тест.

С писмо до Регионалните управления на образованието, което ще бъде изпратено днес, Министерството на образованието и науката ще предостави всички налични данни на директорите на училища.

Както е записано в Насоките за обучение и действия в условията на извънредна епидемична обстановка в училищата през учебната 2021-2022 година, в училищата може да бъде организирано тестване на ученици, ако то обхваща поне 90% от тях и техните родители са съгласни.

Директорите могат да поискат избрания вид тестове от регионалните здравни инспекции. Ако РЗИ не разполага с тях, при наличие на финансови средства училищата могат да ги закупят сами.

Всички държавни и общински образователни институции ще получат допълнителни средства към бюджетите си за тази година, за да покрият увеличените разходи за спазване на противоепидемичните мерки и заради по-високите цени на тока, парното, водата и др. При актуализацията на държавния бюджет за 2021 г. за тази цел са предвидени 8 млн. лева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Матей Казийски със страхотен мач при поредния си дебют за Тренто
Матей Казийски със страхотен мач при поредния си дебют за Тренто
Академик (Пловдив) надви косовари в Балканската лига
Академик (Пловдив) надви косовари в Балканската лига