НОВИНИ

12 000 военни участваха в парада за Деня на победата в Москва

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
12:00, 09.05.2021
Чете се за: 02:50 мин.
По света
Слушай новината

В Деня на Европа в Страсбург се открива Конференцията за бъдещето на Европа. В конференцията ще вземат участие 27 студенти по програма Еразъм от всички държави членки. Около 300 граждани ще бъдат поканени да се включат дистанционно и ще присъстват чрез големи телевизионни екрани. А в Москва се проведе традиционния парад по случай Деня на победата над нацистка Германия.

Русия отбелязва 76-а годишнина от победата във Великата отечествена война. Кулминацията на тържествата е военен парад в руската столица, в който участваха 12 хиляди военнослужещи, около 200 единици военна техника и 76 самолета и хеликоптера.

Министърът на отбраната Сергей Шойгу прие парада от командващия на сухопътните войски генерал Олег Салюков. Двамата преминаха с новия параден кабриолет Aурус.

В речта си президентът и върховен главнокомандващ Владимир Путин посочи, че страната му защитава международното право, но също и националните си интереси. По думите му, войната е донесла толкова много изпитания, скръб и сълзи, че е невъзможно да бъде забравена - затова няма прошка и оправдание за тези, които правят агресивни планове и насаждат антисемитизъм и русофобия.

"Историята изисква да се правят изводи и да се извличат уроци. Но, за съжаление, много от идеологията на нацистите -тези, които бяха обсебени от заблуждаващата теория за тяхната изключителност, отново се включва в действие. И не става дума само за радикали и групировки на международни терористи", каза руският президент.

След речта на Путин започна тържественото шествие. От машините първи по Червения площад преминаха легендарните танкове Т-34 - смятани за ключови за обрата във Втората световна война, а след тях и съвременна военна техника - танкът на бъдещето Т-14 Армата, бронетранспортьори, стратегически ракетни комплекси "Ярс" с междуконтинентални балистични ракети и друга бойна техника. Показани бяха още и безпилотни танкове, наречени официално "роботехнически комплекс Уран-9".

В небето над Москва прелетяха вертолети Ми-26, стратегически бомбардировачи и изтребители, както и МиГ-31К с хиперзвукови ракети.

Тази година не бяха поканени чуждестранни гости, тъй като не е юбилейна година, уточни говорителят Кремъл Дмитрий Песков.

СНИМКИ: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
За първи път от 15 години насам Меси остана без гол срещу мадридските грандове
За първи път от 15 години насам Меси остана без гол срещу мадридските грандове
Ханзи Флик: Левандовски е съвременният Герд Мюлер
Ханзи Флик: Левандовски е съвременният Герд Мюлер