НОВИНИ

17 нови случая на коронавирус у нас, излекувани са 53 души

bnt avatar logo
от БНТ
08:00, 28.05.2020
10038
Чете се за: 02:20 мин.
Здраве

17 нови случая за коронавирус у нас за изминалото денонощие. От тях 7 са настанени в болница. Изследвани са общо 1273 души.

Активните области са 6. Общият брой на регистрираните лица досега е 2477. Увеличението е с 0,7% в сравнение с вчерашния ден.

Активните случаи са 1378.

6 са новите случаи в София, Пазарджик - 4, Видин и Шумен по 2, Сливен, Хасково и Ямбол по 1 новозаразен.

За денонощието няма регистрирани нови случаи на заразени с COVID-19 деца.

Медицинска сестра от Ямбол е заразена с коронавирус. Това е втората медицинска сестра за два поредни дни. Общият брой на заразени медицински лица е 255 души - 10,3% от общия брой на засегнатите.

Излекувани са нови 53 лица. Общо 965 стават досега излекуваните, съобщи ген. Мутафчийски.

Мъж на 75 години в Пловдив е починал. Мъжът е бил преведен от Пазарджик.

Средната възраст на починалите у нас е 65,6 години.

Под 200 са вече хоспитализираните пациенти, те са 198 в различни болници в София и в страната, като 20 от тях са в интензивни отделения.

От Националния оперативен щаб заявиха, че въпреки разхлабването на голяма част от мерките, носенето на маски на закрити обществени места е едно от последните неща, които ще отпадне.

Бразилия, САЩ и Русия продължават да са водещи страни в света по разпространението на коронавирусната инфекция.

В Бразилия са открити 22 300 нови заразени за изминалото денонощие, 414 660 са общо случаите там. САЩ – 1 745 000 са общо случаите, 20 500 са общо за денонощието новите заразени.

Испания – 510 са новите случаи, общо са 283 хиляди. Русия – 8338 – 370 680 са общо Великобритания – 267 240 общо, 2013 за денонощието.

На Балканите епидемията отслабва - в Турция са регистрирани 1035 нови случаи, общо в страната са 159 797. В Румъния – 165 нови случаи, общо с COVID0-19 са 18 594. В Сърбия – 48 новозаразени са докледвани за денонощието, наблюдава се положителна тенденция. В Гърция има едва 11 нови случаи на коронавирусна инфекция, в Босна и Херцеговина – 19, в Хърватия няма нови заразени, в Северна Македония – 25, в Албания – 21 нови регистрирани случаи за денонощието.

Хидроксихлорикина има множество странични ефекти, затова не може да се ползва в домашна обстановка, а само в болници, при това се прилага под строг контрол, съобщи началникът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

На въпрос дали Националният кръвен център набира донори на кръвна плазма с антитела и дали има доброволци, както беше обявено преди месец, главният държавен здравен инспектор доц. Кунчев съобщи, че има доброволци, но в момента Министерството на здравеопазването оборудва лабораторията за целта.

„Ползването на плазма не касае само коронавируса, така че лабораторията ще влезе в употреба дори и след епидемията“, допълни доц. Кунчев.

Доц. Кунчев съобщи, че до десет дни болницата в Пазарджик ще се върне към нормалната си работа.

Проучвания за хидроксихлорокина не са правени в България – това изисква огромен брой пациенти – такива проучвания се правят от СЗО, а те са временно прекратени към момента. Всяка болница, която е лекувала пациенти, извършва наблюдението на своите пациенти след излекуването им и това дали в оздравителния период са имали усложнения.

7 души са лекувани с кръвна плазма във ВМА, и това е малък брой, от който не могат да се направят значителни изводи. Наблюденията са, че хората се повлияват добре от кръвната плазма – неслучайно именити университети правят подготовката си за втора вълна с центрове за кръвна плазма.

След епидемията ще стане ясно колко екстубирани хора са оздравели, но те не са много, допълни началникът на щаба ген. Мутафчийски.

От Щаба предлагат да отпадне 14-дневната карантина за пристигащите в България от 1 юни. Ще поискат да се намали изолацията на излекуваните, тя в момента е 28 дни.

"Най-вероятно ще предложим премахване на 14-дневната карантина на пристигащи в страната от чужбина, а ще съсредоточим възможностите за откриване на нови клъстери – РЗИ няма да е по границите, а там, където им е мястото – там, където може да има клъстери – огнища", обяви доц. Кунчев.

В момента няма особено активни огнища, освен в Шумен, където строители на Балкански поток са дали положителни проби. От 120 изследвани са установени общо 6 заразени, като те са карантинирани в караваните си.

Морската вода не е добра среда за развитие на вируса и оттам не може да се заразите, но при контакт с други хора е напълно възможно, допълни доц. Кунчев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българските превозвачи се подготвят за пускането на международните автобуси
Българските превозвачи се подготвят за пускането на международните автобуси
Д-р Кадъм за построяването на нова детска болница: Сградата е само един нищожен компонент от целия проект
Д-р Кадъм за построяването на нова детска болница: Сградата е само един нищожен компонент от целия проект