НОВИНИ

Лъвът Любо се чувства добре, с партньорката му Ева все още са на специална диета

bnt avatar logo
от БНТ
06:29, 28.05.2020
Чете се за: 01:27 мин.
Любопитно

На специална диета, игри и лечение са подложени лъвовете в разградския зоокът. Преди няколко месеца лъвът Любо боледува тежко и имаше опасност дясната му лапа да бъде ампутирана заради възпаление.

Велизар Ангелов от Фондация “Четири лапи” от седмица следи състоянието на Любо. Казва, че състоянието на 9-годишния лъв се е подобрило значително. Ако допреди няколко месеца той не е можел да стъпва на лапата си, сега само лекото накуцване напомня за претърпяната травма.

Любо и неговата партньорка Ева вече имат нови занимания.

Велизар Ангелов – Фондация “Четири лапи”: Това, което ние правим в момента, е просто да им разнообразиме деня с различни играчки и подобрения в клетката, по този начин да имат малко повече забавление, малко повече движение. Както всяка една домашна котка, може би зрителите знаят, всички котки обичат да си играят с какво ли не. Това, което използваме, са различни кашони, чували, различни неща, които лъвовете много бързо унищожават.

Любо и Ева са подложени и на специална диета - три килограма пилешко месо през ден.

Велизар Ангелов – Фондация “Четири лапи”: Знаете, в дивата природа лъвът изяжда, убива, хваща някое животно и три-четири дена почива. Като в свободния ден, когато почиват, получават играчки, за да се забавляват с нещо.

Характерите им също са се променили в последните дни.

Велизар Ангелов – Фондация “Четири лапи”: Когато дойдохме, бяха малко недоверчиви към хората, явно поради личните манипулации, които са им правени преди това. В момента целта е да свикнат с човешкото присъствие, да видят, че ние не сме лошите и страшните “хора със спринцовки” и да имат повече доверие към нас.

Лечението обаче все още не е приключило. Очаква се до няколко седмици лъвовете да бъдат посетени от лекари - от Германия и Австрия. Те ще направят пълен преглед на Любо, рентгенови снимки, ехографско изследване и кръвна картина.

Двойката лъвове има и поколение, малките лъвчета Месут и Тарез, за които се полагат специални грижи в спасителен център в Холандия.

А Община Разград, чиято собственост са лъвовете, подготвят промени в статута на зоокъта.

Мирослав Грънчаров – зам.- кмет на Община Разград: На парка му предстои да получи лиценз, но това не значи, че сме приключили. Имаме ново място за парка. В момента водим разговори с проектанти и се движим в посока да го изместим на друго място, по-далече от футболния стадион, защото шумът, който се вдига тука, е вреден за животните.

Новите клетки на двата лъва ще бъдат разширени и оборудвани с различни препятствия и кътове за игра.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Днес е Спасовден
Днес е Спасовден
Въведоха системата за контактно проследяване и тестване за коронавирус във Великобритания
Въведоха системата за контактно проследяване и тестване за коронавирус във Великобритания