НОВИНИ

19-годишна българка има шанс да полети в Космоса

bnt avatar logo
от БНТ
17:40, 20.01.2022
Чете се за: 04:37 мин.
У нас
Слушай новината

19-годишната Татяна Иванова от Добрич има шанс да бъде първата българка, полетяла в Космоса. Тя е приета в единствената програма в света, която тренира и сертифицира кандидат-астронавти в суборбитален полет.

Академията към Международния институт по космически науки, в която Татяна ще се обучава, ще се проведе през февруари в американския щат Флорида.

Немалко са предизвикателствата, пред които се изправя Татяна в името на голямата си мечта - астронавтиката. Въпреки крехката ѝ възраст, за да я приемат в Космическата академия в САЩ, са необходими академични постижения в редица области. Докато тренира и трупа знания за Космоса, Татяна сериозно набляга и на обучението си в Софийския университет, където учи не какво да е, а инженерна физика. Това още повече я доближава до мечтата ѝ да стане астронавт.

"Досега преминах през два учебно-тренировъчни лагера по модел на НАСА в Турция и в САЩ. Освен това се занимавах с роботика, изучавах езици, изследвах метеори на един астрономически лагер за две седмици, строих наземна станция с отбор в село Гела. Правихме сателит и следяхме сателити. Участвах в два мастъркласа по физика на елементарните частици на ЦЕРН", разказва Татяна.

Програмата, която сертифицира бъдещи астронавти за суборбитален полет, е финансирана от НАСА, а процесът по приемане в Космическата академия е дълъг и прецизен. Участниците в проекта са избрани от общо 250 кандидати от цял свят. Татяна е единствената българка сред тях.

"Преди две години кандидатствах, като трябваше да напиша мотивационно есе, да си предам академичното CV с постижения, награди. Искат да имаш опит с гмуркането. Там няма да се гмуркаме, просто трябва да имаш такъв опит, може би защото академията е първата крачка, то е като една стълбичка и за да достигнеш най-горе, трябва да минеш и през тази академия. И по-нататък ще има и гмуркане и затова ще ми трябва. На тази академия, освен че ще се симулира микрогравитация и обратното по-силно притегляне, второ хипоксия, обличане и събличане на скафандър, декомпресиране, запознаване с технологиите, с управлението. Ще имаме много класове по космически науки, ще учим орбитална механика, как човек може да се подготви за космически полет, доста експерименти на самолети за висш пилотаж", разказва още тя.

Сред предизвикателствата за влизане в Космическата академия са медицинските прегледи за пилоти, които Татяна премина във Варна.

"Те са уши, нос, гърло, с аудиограма, с тимпанометрия, кардиологичен преглед, хирургичен, неврологичен. В интерес на истината няма нищо различно, защото ние тук не я сертифицираме медицински за бъдещ космонавт, а само за втори клас пилот. Тоест има обем от прегледи, които са такива, както и при останалите пилоти", споделя кардиологът д-р Мими Великова.

Желанието на младата и талантлива Татяна е да стане първата българка астронавт.

"Мен ме вдъхновява Крис Хадфийлд, който е първият канадец, командир на Международната космическа станция. Аз прочетох неговата книга и в момента искам да си взема новите му, но още не са в България. Като цяло освен Крис Хадфийлд има доста личности, които ме вдъхновяват и не се занимават с космонавтика, просто виждам колко са разностранно развити и въпреки това успяват навсякъде", казва Татяна.

Смелата мечта на Татяна да полети в Космоса има реален шанс да се сбъдне. В началото на февруари тя ще бъде на обучение в Съединените щати и ще наблюдава изстрелването на свръхтежката ракета "Фалкон Хеви" от стартовата площадка "Аполо 39A" на Космическия център "Джон Кенеди".

Репортер: Даниела Цекова






Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Младо семейство се завръща от Англия у нас, за да реставрира ретро автомобили
Младо семейство се завръща от Англия у нас, за да реставрира ретро автомобили
Български талант в тениса записа четвърта поредна победа в Русия
Български талант в тениса записа четвърта поредна победа в Русия