НОВИНИ

Радев: Има позитивни сигнали от посещението на Петков в РСМ, но да се реши проблемът с македонските българи

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
17:20, 20.01.2022
Чете се за: 03:00 мин.
Политика
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Президентът Румен Радев каза днес, че има много позитивни сигнали от посещението на премиера Кирил Петков в Северна Македония. Препоръча обаче да се решат основите проблеми като вписването на македонските българи в конституцията на страната.

Радев каза още, че вчера премиерът го е запознал с резултатите от посещението си в югозападната ни съседка.

Според президента Румен Радев всяка стъпка, която води до задълбочаване на отношенията ни със Северна Македония трябва да бъде подкрепяна.

"Има много позитивни сигнали от това посещение, надявам се обаче, както заявих вчера от парламентарната трибуна, наред с всички усилия за подобряване на свързаността, за инвестиции, за икономика, сътрудничество, да не забравяме основните въпроси, които трябва да бъдат решени", каза Радев.

Президентът посочи, че става дума за вписването на македонските българи в Конституцията на Северна Македония наравно с другите народи и пълноценното им интегриране в културния, икономическия и политическия живот на страната. Както и за прекратяване на езика на омразата и посегателствата върху българската история.

"Твърденията, че ако България поиска равноправие за македонските българи в Конституцията на своята страна, като реципрочност Северна Македония може да поиска македонско малцинство в България, са абсолютно несъстоятелни твърдения. Нека не забравяме, че нашите конституционни уредби са коренно различни. Българската конституция предвижда закрила на индивидуални права, докато македонската конституция се основава на защита на колективни права на части от народи. Така че това няма как изобщо да се случи", каза Радев.

Президентът се надява държавното ръководство на Северна Македония да реши проблемите час по-скоро, за да се отвори вратата за преговори за членство.

Колкото до нашата Конституция, според Румен Радев, дебатът за промени вече е назрял, а в основата им трябва да стои човекът и неговите права, както и стремежа към ефективна и отговорна прокуратура.

Радев коментира и политическата декларация на управляващите за оставка на главния прокурор Иван Гешев.

"За да има законови и конституционни промени, трябва да има ясно изразена политическа воля и приемам тази декларация като необходимата политическа воля, за да се стартират и законовите, и конституционните промени", каза Радев.

Оставката на Сотир Цацаров като председател на КПКОНПИ Румен Радев определи като личен акт.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Глоба за Полша: 70 млн. евро заради неизпълнение на решение на Съда на ЕС
Глоба за Полша: 70 млн. евро заради неизпълнение на решение на Съда на ЕС
ММС: Получихме десетки сигнали за заплахи, репресии и уволнения в БСТ
ММС: Получихме десетки сигнали за заплахи, репресии и уволнения в БСТ