НОВИНИ

3-седмично примирие между Израел и Хизбула? САЩ, ЕС и три арабски държави с призив

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
12:21, 26.09.2024 (обновена)
Чете се за: 03:02 мин.
Близък изток
Снимка: БТА
Слушай новината

Кризата в Близкия изток - САЩ, Европейският съюз и 3 арабски държави настояват за 3-седмично примирие между Израел и Хизбула.

Инициативата на Вашингтон и Париж ще бъде обсъдена с представители и на двете страни. Повече от седмица взаимният обстрел между израелските сили и подкрепяната от Иран шиитска групировка не стихва, а рискът от пълномащабна война става все по-голям.

Вчера началникът на генералния щаб на израелската армия Херци Халеви предупреди, че въздушните удари в Ливан са подготовка за сухопътна операция.

Съединените щати, ЕС и три арабски държави - Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Катар излязоха със съвместен призив за незабавно прекратяване на огъня между Израел и Хизбула.

Идеята е боевете по т.нар. Синя линия - буферната зона по границата между Израел и Ливан, да бъдат прекратени за срок от 21 дни.

В това време ще бъдат положени усилия да бъде постигнато дипломатическо решение на кризата. Френският външен министър Жан-Ноел Баро настоя двете страни в конфликта да приемат предложението без никакво отлагане.

"Готови сме с предложението за прекратяване на огъня по израелско-ливанската граница. Имаме значителна подкрепа както от европейските ни партньори, така и от държавите от арабския свят. Изключително важно е тази война да не се разширява", заяви американският президент Джо Байдън.

Ливанският премиер приветства идеята, но изрази тревога от разполагането на все повече израелски войски по границата.

"Ливан е жертва на враг, който осъществява срещу нас кибератаки чрез електронни устройва, напада ни по море и въздух и ни заплашва със сухопътна операция, която може да се превърне в регионален конфликт. Надявам се да се прибера у дома с вашата категорична заявка, че ще настоявате за прекратяване на тази агресия и за опазването на суверенитета и безопасността на страната ми", допълни Наджиб Микати, премиер на Ливан.

Над 100 000 разселени ливанци и повече от 2000 поразени цели на Хизбула - това е равносметката след едноседмичната размяна на удари между Израел и шиитската групировка.

Сраженията продължават и днес. След вчерашната безпрецедентна атака, при която ракета земя-земя на групировката достигна до Тел Авив и последвалата заявка на Израел, че въздушните удари са подготовка за сухопътна операция в Ливан, ситуацията се нагорещи до червено.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спортни новини 26.09.2024 г., 12:25 ч.
Спортни новини 26.09.2024 г., 12:25 ч.
Акция срещу тротинетките във Варна
Акция срещу тротинетките във Варна