34-и ден протести в София: Организаторите обявиха общонационален митинг в четвъртък

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
18:05, 11.08.2020
Чете се за: 01:33 мин.
У нас

34-и ден протести и блокирани кръстовища в София. Остават палатковите лагери на Орлов мост и на булевард "Цар Освободител" пред президентството. Тази вечер беше възстановена и блокадата пред Ректората на Софийския университет. Организаторите обявиха общонационален митинг в четвъртък, както и заплашиха, че ще блокират сградата на НС, където трябва да се проведе извънредно пленарно заседание.

Към 21:15 ч. протестиращите се отправиха на традиционното си шествие към Орлов мост.

Около 20:30 ч. към сградата на Министерския съвет полетяха домати и топчета с боя.

СНИМКИ: Десислава Кулелиева

Отново ще бъде блокирано движението на кръстовището при Ректората на СУ, заканиха се организаторите.

От "Отровното трио" критикуваха изграждането на толсистемата. Съобщиха за корупционни схеми, свързани с поддръжката на системата и работата на Пътната агенция. Това е пореден сигнал за ощетяване на българските данъкоплатци, коментираха от "Отровното трио".

Арман Бабикян, организатор на протеста: Операторът без конкурс ще получи нови 118 милиона без ДДС за 2 год.,като е предвидена и възможност за удължаване на договора с още три години. Де факто разходите се увеличават с над една трета от джоба на всички българи, а стойността на очакваните приходи се е сринала с 50%, което прави тази скъпа инвестиция изключително неефективна и отдалечава нейното изплащане много далеч във времето, след мандата на Борисов.

Велислав Минеков, организатор на протеста: В последно време се появява много медиен боклук за нашите биографии, но когато има нещо съмнително, питайте и ще ви отговорим. Една от тези фалшиви новини е, че сме готови да спрем гражданското неподчинение. Не е вярно. Напротив - всеки ден все повече и повече ще го поощряваме.

Палатковият лагер на Майките от "Системата ни убива" през изминалата нощ блокира движението по булевард "Дондуков", след като движението по "Васил Левски" пред Ректората беше освободено като жест на добра воля и знак за премиера Борисов да вземе правилното решение.

"Когато ние погледнем очите на нашите деца, техния поглед ни подсказва какво трябва да правим ние. Правилното беше да подаде оставка, изненада ни неприятно и това е нашият отговор", каза Нели Димитрова от "Системата ни убива".

От другата страна - в палатковия лагер на жълтите павета на площад "Независимост" - книгите, събрани да подкрепят барикадата.

"Решихме да поемем тази инициатива, да знаят бъдещите управници, че трябва да са прочели повече от една книга и да бъдат по-широко скроени относно културата на това общество", обясни Николай Димитров.

И в другия край на барикадите - в Орловия град започват просветителска дейност - Лятна школа за Малките Орли.

"Засега оставаме тук, но обмисляме и други варианти. Обмисляме по-решителни действия, тази политическа криза не може да продължава вечно", каза Валентин Митов.

Автори: Тихомир Игнатов, Боряна Черганова, Николай Минков

Снимки: Десислава Кулелиева и БГНЕС

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Говорителката на Тихановская за БНТ: Светлана изпълни своята мисия и сега хората се борят за себе си
Говорителката на Тихановская за БНТ: Светлана изпълни своята мисия и сега хората се борят за себе си
Русия регистрира ваксина срещу Covid-19, една от дъщерите на Путин се ваксинира
Русия регистрира ваксина срещу Covid-19, една от дъщерите на Путин се ваксинира