НОВИНИ

35 години по-късно България отново е на върха в световния кикбокс

българия спечели титли световното кикбокс кадети йезоло
bnt avatar logo
от БНТ
09:33, 11.10.2022
Чете се за: 02:40 мин.
Спорт
Слушай новината

След 35-годишна пауза българският кикбокс отново е на световния връх, след като завоюва общо 69 медала от Световното първенство за кадети в Италия.

Закономерно българският отбор завърши на първо място в класирането по медали, като общият брой на спечелените титли беше 28.

В шампионата участие взеха общо 1962 състезатели от 62 държави, а за наша огромна радост двама българи бяха определени за най-добри и при момчетата, и при момичетата, след като се отличиха в стиловете на татами "лайт контакт", "кик лайт контакт" и "пойнт файтинг".

При момичетата 16-годишната Калина Бояджиева грабна титлите и в трите стила на девойки старша възраст в категория над 70 кг.

"Силно се надявах тази година да повторя постижението си от Европейското първенство през миналата година, когато отново спечелих три титли. Успях дори да го надскоча с индивидуалната си награда. Беше перфектно представяне. Тъй като аз играх последна, цялата зала скандираше "Българи юнаци" и просто нямаше как да ги разочаровам. Знаех, че всичко, което правя е и за мен, и за България и успях да се освободя от напрежението", заяви Бояджиева.

13-годишния Пламен Божилов от клуб "Радулов" пък грабна титлите на "кик лайт контакт" и "пойнт файтинг", а на "лайт контакт" остана със сребро.

"Всички срещи бяха трудни. Трябваше да играя срещу много опоненти. В трите стила бяха общо 61", сподели младият състезател и разкри как съчетава спорта с ученето.

"Концентрацията е трудна като мислиш и за училище, и за спорт едновременно. Особено трудно е, когато имаш да играеш по три срещи на ден", допълни Божилов.

Автор: Десислава Францова

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи:
Instagram: https://go.bnt.bg/instagram
Facebook: https://go.bnt.bg/facebook
LinkedIn: https://go.bnt.bg/linkedin
TikTok: https://go.bnt.bg/tiktok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как да спестяваме за децата си въпреки инфлацията?
Как да спестяваме за децата си въпреки инфлацията?
Без нов спортен салон в училище във Варна - защо се забави изграждането му
Без нов спортен салон в училище във Варна - защо се забави изграждането му