НОВИНИ

418 000 бюлетини пристигнаха в Русе, секционните комисии са в онлайн връзка с РИК

секционните комисии русе онлайн връзка рик 418 000 бюлетини пристигнаха града
bnt avatar logo
от БНТ
13:33, 08.11.2021
Чете се за: 03:35 мин.
Регионални
Слушай новината

Членовете на секционните избирателни комисии от община Русе ще могат да подават данните за откриването, закриването на изборния ден, както и за избирателната активност онлайн. Досега това се случваше само по телефона.

За изборите 2 в 1 на 14 ноември е разработена онлайн платформа. Всяка комисия по места ще има достъп до нея чрез собствен профил и парола, за да въвежда съответната информация за дадената секция, уточни председателят на РИК-Русе Милена Хинкова.

Днес тя съпроводи до крайдунавския град 418 000 бюлетини за предстоящия вот на 14 ноември. Те пристигнаха при засилени мерки за сигурност.

СНИМКИ: Андрей Кючуков

Половината от тях са предвидени за редовните избори за президент и вицепрезидент, а другите 209 000 са за извънредните избори за Народно събрание.

Бюлетините и изборните книжа ще бъдат съхранявани в Областна администрация – Русе като тяхната сигурност ще бъде обезпечена с денонощна полицейска охрана. Създадена е организация те да бъдат предоставени на общините от региона в максимално кратки срокове.

Изборите тази неделя ще се проведат изцяло машинно в секциите с над 300 избиратели. В 48 от тях се предвижда да има и по две машини.

Хартиените бюлетини ще се използват в секциите с под 300 души, а в останалите - само в случай на проблем с електронните устройства.

В подвижните секции, както и в тези за избиратели, поставени под задължителна карантина или изолация, също ще се гласува с хартиени бюлетини.

Поставените под карантина ще могат да подават заявление за гласуване и в самия изборен ден. Минимум седем души трябва да подадат такива заявления, за да бъде разкрита подвижна ковид секция.

"На практика доставените бюлетини подсигуряват вота на 100% във всички секции, където ще се гласува машинно и на 110% в останалите", уточни председателят на РИК-Русе Милена Хинкова.

Самите машини се очаква да бъдат докарани в Русе в събота. Идеята е те да бъдат доставени директно в секционните избирателни комисии в следобедните часове заедно с другите материали. Председателите на комисиите следва сутринта в деня за размисъл да получат първо книжата. Неизползваните хартиени бюлетини най-вероятно ще бъдат унищожени след изборите.

Милена Хинкова информира още, че продължава обработката на избирателните списъци. Общият брой на секциите за региона е 330, като най-вероятно през следващите дни ще бъдат разкрити и допълнителни. На този етап няма проблем с попълването на членове в секционните избирателни комисии, като дори има резервни за ковид секциите.

Жалбите в РИК до момента са свързани предимно с надлепване на плакати или унищожаване на чужди. Има и две жалби за липса на задължителния текст на банери, гласящ, че купуването и продаването на гласове е престъпление.

Репортер: Андрей Кючуков

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Огнище на африканска чума по свинете е открито край Пловдив
Огнище на африканска чума по свинете е открито край Пловдив
Световните шампионки по естетическа гимнастика се включиха в благородна кауза
Световните шампионки по естетическа гимнастика се включиха в благородна кауза