НОВИНИ

48 часа извънредно положение в Израел: Хизбула атакува с над 300 ракети и дронове

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
07:13, 25.08.2024 (обновена)
Чете се за: 02:00 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

48 часа извънредно положение е обявено в Израел. Ливанското шиитско движение Хизбула започна обстрел по израелска територия с ракети и дронове. По данни на движението са изстреляни над 320 ракети Катюша към Израел.

По-рано израелски изтребители са нанесли въздушни удари по територията на Ливан, за да предотвратят готвено ракетно нападение срещу израелска територия.

Полетите на летище „Бен Гурион“ в Тел Авив бяха отменени за кратко и после възобновени, а израелското правителство се събра на заседание преди час. От Хизбула обявиха официално, че е завършена първата фаза от атаката срещу Израел в отговор на убийството на Фуад Шукр - вторият човек в йерархията на движението в Бейрут миналия месец. Според движението при ударите са поразени 11 израелски военни обекта.

Израелските власти предупредиха жителите в района на южен Ливан, където Хизбула оперира, да напуснат незабавно. Обявяването на извънредно положение в Израел позволява на властите да ограничават движението на цивилни. Агресията на Хизбула рискува да въвлече народа на Ливан и целия регион в пълномащабна война, предупредиха от израелската армия. Съединените щати и Израел са в непрекъсната комуникация, обявиха от Белия дом. Американският министър Лойд Остин разговаря с израелски си колега Йоав Галант. Пентагонът обяви, че Съединените щати са готови да подкрепят Израел.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
VIP арест в Париж - арестуваха собственика на "Телеграм"
VIP арест в Париж - арестуваха собственика на "Телеграм"
Трима са вече задържаните след трагедията в Солинген
Трима са вече задържаните след трагедията в Солинген