НОВИНИ

50 дни до старта на Олимпийските игри в Пекин

Пекин 2022 лого
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
14:52, 16.12.2021
Чете се за: 03:40 мин.
Спорт
Слушай новината

Часовниците за обратно броене, поставени в Пекин, за старта на Зимните олимпийски игри показват само 50 дни до началото. Огънят ще бъде запален на 4 февруари, а най-интересните надпревари ще можете да гледате по БНТ.

Пекин ще е първият в света град-домакин на две Олимпиади. Т.е. град, който е приемал летни и зимни игри. Летният спортен форум се състоя през 2008 година.

Домакините вече се похвалиха, че всичко е готово за началото - олимпийският огън е доставен от Гърция, дизайнът на медалите също, униформите, факлите, талисманите, на всички съоръжения се проведоха тестови състезания. На 27 януари ще бъде отворено олимпийското село и ще започне да приема атлети от цял свят.

Китайските власти, въпреки пандемията и строгата политика за "нулева толерантност" към коронавируса, решиха да не отлагат Олимпиадата, а да разработят специален план от противоепидемични мерки и механизми. Този план силно ограничава възможностите за движение, като в същото време зрители от чужбина няма да бъдат допускани до Игрите, но спортистите, които са се подготвяли за състезанието, ще могат да се борят за медалите.

Организационният комитет обяви, че само местни ще могат да си закупят билети, но продажбата им все още не е започнала.

По време на Олимпиадата в Пекин ще важи "затворена система за контрол", в която участниците ще се движат само по определени маршрути. Т.е. щабовете ще пътуват от летището до олимпийското село, а оттам до тренировъчните центрове, местата за състезания, церемониите по откриването и закриването. Състезателите няма да могат да напускат т.нар. "балон".

След края на последното състезание на участниците в Олимпийските игри се препоръчва да напуснат Китай в рамките на 48 часа. Ще им бъде позволено да останат, но само ако участват в церемонията по закриването на Олимпийските игри.

Според наръчника за спортисти, участник в Игрите може да избегне 21-дневна карантина, ако е ваксиниран.

Спортистите могат да бъдат освободени от ваксинация при медицински противопоказания. По изключение, непълнолетните спортисти, които не са ваксинирани срещу коронавирус, няма да бъдат поставяни под карантина при пристигането си в олимпийското село.

Въпреки положителното настроение, което предизвиква обикновено този спортен форум, САЩ обявиха, че няма да изпратят дипломатическа делегация в Пекин. Спортистите все пак ще могат да участват, въпреки бойкота. Канада и Австралия официално се присъединиха към своеобразния протест, заради обвиненията в нарушаване на човешките права.

Други страни, като Франция и Южна Корея, заявиха, че не подкрепят дипломатическия бойкот, но правителствена делегация няма да бъде изпратена поради пандемията от коронавирус. Британският премиер Борис Джонсън от своя страна заяви, че Обединеното кралство няма да подкрепи бойкота, но никой от правителството не планира да присъства на Игрите през 2022 г.

Последвайте нашата общност "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Левски уреди контрола с поляци
Левски уреди контрола с поляци
Отпадат облекченията за влизане на граждани на скандинавските държави в Швеция
Отпадат облекченията за влизане на граждани на скандинавските държави в Швеция