НОВИНИ

6 кубика скали затрупали работниците в тунел "Железница". Разказват колегите им

bnt avatar logo
от БНТ
12:10, 25.06.2020 (обновена)
Чете се за: 01:15 мин.
У нас

Защо тунелът "Железница"на строежа на магистрала "Струма" се струти вчера и рани трима работници - проверката ще продължи около седмица. От фирмата - строител обясниха, че инцидентът е бил неизбежен и се дължи на съчетанието на няколко фактора - ронлива скална маса и почва, и дъждовете от последните дни.

Работата тук продължава - аварийни дейности по укрепване на тунела се извършват в лявата тръба, където вчера стана инцидентът. А в останалите участъци работата продължава в нормален режим.

При инцидента пострадаха трима души. Един остана за лечение в благоевградската болница. Двама от тях бяха транспортирани във ВМА. Днес стана ясно, че единият от тях е с доказана PCR проба за коронавирус. Те бяха настанени в държавната благоевградска болница, другият - в частната клиника в града. Най-вероятно ще се стигне до затваряне на отделенията, в които бяха приети тези пациенти, за дезинфекция, която ще продължи 48 часа.

И тримата са в стабилно състояние, без опасност за живота. Лечението им ще бъда поето от фирмата - изпълнител на проекта.

До момента са прокопани около 540 метра от тунела, който ще бъде с обща дължина 2 километра. Тръбите се прокопават по нов австрийски метод, а не чрез взривяване. От фирмата изпълнител заявиха, че работниците не са допуснали грешка при работата си, която да е причина за инцидента, а само бързата намеса на част от тях е помогнала, затрупаните им колеги да не пострадат по-тежко.

Зарко Махов е сред първите, помагали на затрупаните мъже. Разказва, че бързо взел допълнителна екипировка и влязъл в тунела, за да спасява колегите си.

"Просто ги открихме. Трябваше ръчно да се изчистят, защото трябва все пак човекът да се предпази. Ръчно ги изчистихме от земната маси и да ги транспортирахме до болницата", посочи той.

Строителите на тунела заявиха, че теренът е изключително труден, а в тръбата, където е станал инцидентът, вече се изпълняват аварийни дейности по укрепване. Категорични са обаче, че временното спиране на работата, няма да забави изграждането на тунела.

"Нямаме притеснения в изпълнението на сроковете, към момента всичко си върви по график, даже и по-добре. Считам че 7-10 дни, в които ще приключи въпросната проверка, няма да са фатални за крайния срок, който е март 2022", коментира Стефан Тотев, изпълнителен директор на фирмата строител.

Прокуратурата в Благоевград също извършва проверка на инцидента.

Автор: Екип на БНТ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МВФ с тежка оценка за състоянието на световната икономика
МВФ с тежка оценка за състоянието на световната икономика
Премиерът в Троян. С 5 млн. лева строят депо за отпадъци и мост в града
Премиерът в Троян. С 5 млн. лева строят депо за отпадъци и мост в града