НОВИНИ

Борисов за инцидента в тунел "Железница": Дъждовете са направили скалата в забоя ронлива

bnt avatar logo
от БНТ
15:05, 24.06.2020
Чете се за: 01:45 мин.
У нас

Премиерът Бойко Борисов пристигна в района на новоизграждащия се тунел "Железница" край Симитли, където днес преди обяд четирима работници бяха затрупани. Той информира журналистите, че екипите с двамата пострадали пътуват към ВМА.

По думите на премиера причина за срутването са дъждовете, при които се е пропуснала вода в забоя, където в момента се укрепва и 5-6 кубика скала е паднала.

"Просто една част от скалата, нали ако си го представите два километра готови тунели, има два-три метра, в които забой се казва, където в момента се работи, след това се укрепва и продължават нататък. И точно там от дъждовете считат, виждате каква е скалата - не е камък. Считат, че е пропуснало точно там вода и е направила скалата ронлива и към 5-6 кубика са паднали", каза Борисов.

Работата в другия тунел продължава. Инцидентът е станал на 600 метра навътре, уточни премиерът.

Министър Аврамова заяви, че не са констатирани нарушения при изпълнения на дейностите. Риск винаги има, защото работата е тежка. Но при инцидента работниците бързо са реагирали и за щастие няма жертви.

Към момента е спряна работата в този участък и се очаква в близкия час проектантът и строителният надзор да предпишат незабавни мерки за обезопасяване и укрепване на участъка, който се е срутил. Експертна комисия ще направи пълно обследване и ще излезе с констатации и изводи, каза Аврамова.

За това ще се даде кратък срок, така че да не се спира строителството в тунела. В другите тръби продължават строителните процеси.

Премиерът Борисов коментира и обвиненията на президента от тази сутрин, че прокуратурата все повече се очертава като политически играч, който подпомага кризисния пиар на премиера.

"Тези, които нямат работа, ходят от сутрин до вечер да коментират. Аз не коментирам. Мисля, че този път фактите са такива, че колкото по-малко мълчат и не говорят - толкова вече са заседнали в тресавището. Те вече никога не могат да говорят нито за правосъдна система, нито за корупция, нито за лобизъм, нито за намеса в работата на отделните власти. То просто не е кой да е - съветник - това му е най-чистият човек - в кавички, вътрешен министър по време на неговото служебно управление, е това е било вътрешен министър, смятайте какво е било назад. Колкото по-бързо спрат да говорят и да търсят вината в другия, и погледнат своята къщичка. Както аз си гледам моята къщичка", каза премиерът.

По-рано днес Борисов посети болницата в Благоевград, където са настанени пострадалите.

По-тежко е състоянието на един от работниците, който е в реанимация с три счупени ребра и увреден бял дроб. Адекватен е, но може да има усложнения, затова екипите имат готовност да го транспортират до болница в София.

Около 10.30 ч. възникна срутище в южната част на новостроящия се тунел.

Представители на фирмата - изпълнител, на Инспекцията по труда, на РДНСК и на пожарната служба дойдоха около обяд на място и започнаха проверка.

Тунел "Железница" от АМ "Струма" се строи в момента, като е предвидено 2 километра тръби да свържат северната с южната част, които трябва да се срещнат по средата. На този етап пробиването е на около 400 метра от северната страна. При стартирането на строежа на тунела стана ясно, че работниците се трудят в тунела 24 часа, на три смени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Община Ветрино открива дарителска сметка за пострадалите от наводнението
Община Ветрино открива дарителска сметка за пострадалите от наводнението
Бобоков и Узунов са обменяли информация за външната политика и кандидат-посланици извън ЕС
Бобоков и Узунов са обменяли информация за външната политика и кандидат-посланици извън ЕС