8-годишната Лилия е едно от децата на "Българската Коледа"

от БНТ
20:55, 14.12.2020
Чете се за: 00:47 мин.
У нас
Слушай новината

Лилия Петрова от Варна е на 8 години. През 2018 г. лекарите установяват, че тя страда от нанизъм - заболяване, което пречи на растежа. След като започва терапия със скъпия растежен хормон, тя вече е пораснала с цели 18 см.

Майката на Лилия - Галина, работи в детска градина. Много деца израстват пред очите ѝ и макар педиатрите да я съветват да не сравнява малката си дъщеря с останалите, тя търси лекарска помощ. Оказва се, че опасенията ѝ са били оправдани - Лилия има дефицит на растежния хормон.

Галина Георгиева: Като всеки родител първо ти е шок, после си разтревожен от новото, което предстои, от непознатото. Две години сме на лечение, като резултатът е много осезаем. Август месец 2018 г. започна лечението, тя беше 102 см и 13-14 кг, в момента е 120 см и е 20 кг.

Лечението струва повече от 750 лв. на месец - сума, непосилна за семейството в дългосрочен план.

Галина Георгиева: "Българската Коледа" поема изцяло финансирането на този хормон, като се подготвя нужната документация, всички средства отиват в аптеката, която ни доставя хормона, ние отиваме и взимаме лекарството, без да имаме досег с пари.

Лилия храбро приема ежедневните инжекции, защото знае, че ще ѝ помогнат да порасне и да прави това, което най-много обича.

Лилия Петрова: Да танцувам право хоро, ръченица...

А майка ѝ си пожелава...

Здраве, да понасяме всички трудности, да знаем и да вярваме, че всичко минава и доброто предстои.

Автор: Ива Георгиева

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Локомотив (Пд) надигра Славия и доближи Лудогорец в класирането
Локомотив (Пд) надигра Славия и доближи Лудогорец в класирането
Нова машина за дезинфекция в библиотеката в Кюстендил
Нова машина за дезинфекция в библиотеката в Кюстендил