НОВИНИ

Нова машина за дезинфекция в библиотеката в Кюстендил

bnt avatar logo
от БНТ
20:38, 14.12.2020
Чете се за: 00:51 мин.
У нас
Слушай новината

С нова машина за дезинфекция на книги разполага Регионалната библиотека в Кюстендил. Целта е да се осигури допълнителна безопасност за служители и читатели на библиотеката от заразяване с коронавирус.

Машината за дезинфекция е разположена на входа на заемната за книги в библиотеката, където засега читатели не се допускат. Всички взети или върнати от тях книги ще преминават през съвременния уред.

София Пейчева - директор на Регионалната библиотека "Емануил Попдимитров" в Кюстендил: Машината за съжаление е само една, не можем да си позволим за всичките отдели. Манипулирането с нея е много лесно, вътре има три UV лампи, с които се извършва обезпаразитяване, има и допълнително приспособление за обезпрашаване.

Досега върнатите от читателите книги се обработваха ръчно - с дезинфекция в кашони, в които престояваха 72 часа. Сега обаче новата техника ускорява значително времето за дезинфекцията, освен това и защитата е изключително ефективна срещу патогенни бактерии.

София Пейчева- директор на Регионалната библиотека "Емануил Попдимитров" в Кюстендил: За 30 секунди, тя може да обработи шест книги, смятам че това е съвсем бързо, тъй като следим да няма натрупване на гишето за обслужване.

Читатели казаха, че новите мерки за дезинфекция в библиотеката им дават сигурност и не се страхуват от заразяване. Доказва го и факта, че през последните месеци читателите са се увеличили почти двойно.

В момента библиотеката е със специален режим на работа, все още достъпът до читалните е ограничен. Библиотекарите обслужват читателите на гише при предварително направена заявка за книги.

На разположение е и електронният каталог, от който читателите също могат да избират предпочитаното заглавие.

Автор-оператор: Ангелина Дочева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
8-годишната Лилия е едно от децата на "Българската Коледа"
8-годишната Лилия е едно от децата на "Българската Коледа"
7500 души са останали без работа във Варна само за два месеца
7500 души са останали без работа във Варна само за два месеца