НОВИНИ

Какви са правилата за желаещите да дарят кръвна плазма в Благоевград

Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
20:16, 14.12.2020
Чете се за: 01:23 мин.
У нас
Слушай новината

В отделението по трансфузионна хематология към болницата в Благоевград от днес вече се дарява кръв за осигуряване на кръвна плазма. Това стана възможно след инициатива на бивши възпитаници на математическата и езиковата гимназии.

Много от хората в Югозападна България, преболедували COVID-19, досега нямаха възможност да даряват кръв за така необходимата плазма за лечението на вируса, защото трябваше да пътуват до столицата, което отнема много време, а и е голям разход.

От днес отделението по трансфузионна хематология към многопрофилната болница в Благоевград вече ще извършва процедурата.

Дарената кръв ще се транспортира до столицата, където ще се преработва и ще се извлича кръвната плазма. Хората трябва да заявят кога искат да дарят кръв. Това ще става в дните понеделник и четвъртък. Медиците, които ще взимат кръв за плазма, вече преминаха специално обучение.

Д-р Бойка Маринова - началник на отделението по трансфузионна хематология към МБАЛ-Благоевград: Ние обслужваме цялата област даже и за София, ако болният лежи в София и за там също важи, Плевен, Враца, Монтана, Видин всички, които са към Националния център по трансфузионна хематология.

Всеки понеделник и четвъртък може да се дарява кръвна плазма в Благоевград

Добрин е един от доброволците, решили да дарят кръв още в първия ден от отварянето.

"Бях решил дори да няма нужда да даря за нуждаещи се, защото нищо не ми коства, пък можем буквално да спасим човешки животи и, чрез ефира на вашата телевизия, бих призовал всеки, който има възможността, да дари, не само, че можем да спасим човешки животи, но е полезно и за нашия организъм", казва Добрин.

Пациентите с нулева кръвна група могат да получат плазма и от хора с А, Б и АБ кръвни групи. Но пациентите с кръвна група АБ могат да получат плазма само от същата кръвна група, обясни в предаването "Денят започва" хемотолът д-р Чавдар Ботев.

Д-р Чавдар Ботев - хематолог: При пациентите с АБ кръвна група нещата са драматични, защото за тях не може да се намери рековалесцентна плазма, трябва хората с тази кръвна група да са солидарни един към друг и при тях 100% трябва да се взима чрез плазмофереза.

В момента дарителите са повече от възможността за даряване, каза още д-р Ботев.

Д-р Чавдар Ботев - хематолог: Към момента търсенето е по-голямо от предлагането, това се мъчи да се компенсира чрез обикновено даряване на кръв, която се разделя на еритроцити и рековалесцентна плазма.

Вирусолозите в България трябва да се включат по-активно на първа линия призова д-р Ботев, защото по думите му те имат сериозно място в клиниката.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лондон ще бъде поставен в най-високата степен на противоепидемични ограничения
Лондон ще бъде поставен в най-високата степен на противоепидемични ограничения
Започна масовото ваксиниране срещу COVID-19 в САЩ
Започна масовото ваксиниране срещу COVID-19 в САЩ