НОВИНИ

Адв. Ивайло Дерменджиев: Има юридически възможности за предоговаряне с Брюксел на Плана за възстановяване и устойчивост

bnt avatar logo
от БНТ
19:23, 19.01.2023
Чете се за: 01:57 мин.
У нас
Слушай новината

Има юридически възможности за предоговаряне с Брюксел на Плана за възстановяване и устойчивост. Регламентът, който урежда механизма за възстановяване и развитие, предполага възможност в чл. 21 да се внесат, при обосновани обстоятелства, които са възникнали след като е приет ангажимента, да бъдат преговаряни някои от клаузите, които България е поела, а те са много. Това заяви в "Още от деня" председателят на висшия адвокатски съвет - Ивайло Дерменджиев.

Той добави, че са необходими стабилни, безспорни и обосновани доказателства, които България да предостави, за да може да убеди Брюксел, че си заслужава Планът за възстановяване и устойчивост да се ревизира.

"В двумесечен срок се разглежда искането. В този срок комисията може да се съгласи с обстоятелствата и да пристъпи към изменение на самия План за възстановяване и устойчивост или да не се съгласи, но това ще ни даде едномесечен срок, за да се поправим", изясни Дерменджиев.

Според него подобно предоговаряне може да доведе до забавяния в разплащанията на сумите влезли в Плана за възстановяване и устойчивост.

"Парламентът е важна фигура в конструкцията, защото това, което искат от нас, промяна на определени закони, го прави НС. Даже в момента в Правна комисия се обсъждат на второ четене поне 8 закона, които са в Плана за възстановяване и устойчивост - 6 са по изменение по на НПК в НК и 2 са в гражданското законодателство. Вероятно ще бъдат приети", коментира още председателят на висшия адвокатски съвет.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече от "Още от деня"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Анди Мъри обърна Кокинакис в най-дългия мач в кариерата си
Анди Мъри обърна Кокинакис в най-дългия мач в кариерата си
Председателят на ЕС Шарл Мишел е на посещение в Киев
Председателят на ЕС Шарл Мишел е на посещение в Киев