НОВИНИ

Данъчна проверка на служители на Nexo, правили дарения на "Да, България"

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
18:21, 19.01.2023
Чете се за: 01:52 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Случаят Nexo продължава да занимава и политици и институции. Данъчните ще проверят 15-те служители на компанията Nexo, които са направили дарения на "Да, България" през 2021 и 2022 година.

Това стана ясно от изпълнителния директор на НАП Борис Михайлов. Той заедно с председателят на Сметната палата Цветан Цветанов бяха изслушани във финансовата комисия към парламента.

От думите им стана ясно, че не е правена допълнителна проверка на източника на средствата за дарението, а само дали партиите са ги отчели правилно.

Именно заради това депутатите от различните парламентарни групи предложиха да бъдат направени законодателни поправки, които да увеличат контрола над партийните пари.

"Редно е да поясня, че ние проверяваме участниците в предизборните кампании, а не дарителите. Дарителите се проверяват само дали размерът на дарението отговаря на доходите, които са получили. Нямаме информация за организацията, в която работят и съответно не можем да направим заключение за обвързаност със съответната политическа сила", заяви Цветан Цветков, председател на Сметната палата.

"Nexo е регистрирана в Швейцария и това означава, че НАП няма как да я провери в Швейцария. При всички ситуации в този формат, аз няма как да изнеса тук данъчна тайна", каза Борис Михайлов, изпълнителен директор на НАП.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сестри Стоеви се класираха за 1/4-финалите на турнира по бадминтон в Ню Делхи
Сестри Стоеви се класираха за 1/4-финалите на турнира по бадминтон в Ню Делхи
ЕП иска международен трибунал за престъпленията на Русия в Украйна
ЕП иска международен трибунал за престъпленията на Русия в Украйна