НОВИНИ

Африка отчита 97% спад на заразените с ковид - какви са научените уроци след пандемията?

Мария Чернева
от Мария Чернева
20:53, 02.07.2023
Чете се за: 04:27 мин.
По света
Слушай новината

Африка отчита 97% спад на случаите на ковид в сравнение с миналата година. Този спад, наред с отслабването на епидемията, се дължи на усиленото ваксиниране в последната година със средства на хуманитарната програма "Ехо" (ECHO) на Европeйската комисия. В края на програмата, здравните системи на Африка са по-добре подготвени да посрещнат бъдещи епидемии.

Когато става дума за епидемии, те никога не са локална битка само на една държава или дори континент. А Африка е едно от най-слабите звена при овладяването на всяка епидемия. Ковид го доказа.

"Не беше лесно да достигнем до хората. Освен, че чисто географски беше трудно – в засегнати от конфликти райони и наводнения, имаме и страни като Судан, където теренът и пътната мрежа са трудни, но имаме и държави със слаба политическа воля да предприемат мерки", коментира Фиона Атухебве – ръководител за разпространението на новите ваксини за Световната здравна организация в Африка.

А ваксинирането в Африка далеч не може да се реши само с доставката на ваксини, когато те няма къде да се съхраняват, няма кой и къде да ги поставя, няма кой да посрещне и страховете на хората. В страни, непрекъснато раздирани от военни конфликти и корупционни скандали. Затова в Бурунди се оказва, че няма нито един ваксиниран, докато Либерия се отчита с 80% покритие.

"Общностите в Либерия вярват на своето правителство. Не бива да забравяме, че Либерия беше страна, силно засегната от ебола. Така че общността беше по-подготвена за ковид заплахата", посочи Фиона Атухебве.

30% ваксинирани отчитат 16-те страни, финансирани по проекта ECHO на Европейската комисия с близо 17 милиона евро. Проектът, ръководен от СЗО, дойде след провала на инициативата "Ковакс" в Африка. Когато ваксините дойдоха много по-малко, по-скъпи и най-вече – твърде късно, с изтичащ срок на годност.

"Когато имахме нужда от дозите, тях ги нямаше. Дойдоха след като епидемията намаля и вече беше трудно да убеждаваме хората да се имунизират. Но се научихме бързо да ваксинираме, обучихме здравните работници, изградихме хладилни вериги, каквито никога не сме имали, изградихме интегрирана база данни, стигнахме до възрастното население, борихме се със дезинформацията", каза Фиона Атухебве.

И 30-те процента покритие са голям успех, като се има предвид кратките срокове и стартовите нива. С 52% ваксинирани се отчете дори Танзания, страната, която дълго време отричаше съществуването на епидемията и отказваше да въведе всякакви мерки. Нещата там обаче се промениха, след като президентът почина, вероятно от ковид и новото управление допусна мерки и ваксини.

"Днес почти 85% от населението е придобило имунитет чрез ваксини или по естествен път. Когато вариантът Омикрон се разпространи бързо, като пожар през континента", поясни Фиона Атухебве.

И още един урок, който Африка научи, след като се оказа зависима за почти всичко от Запада, и няколко пъти беше излъгана в очакванията си. Затова сега започна да изгражда собствен капацитет за производство на ваксини. И отчита че, макар и позакъснели, усилията по програма ЕСНО си струват като подготовка за бъдещи епидемии. Надява се ЕС да окаже натиск върху африканските държави да увеличат бюджета за здравеопазване.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Англия надви минимално Португалия и се класира за полуфиналите на Евро 2023 за младежи
Англия надви минимално Португалия и се класира за полуфиналите на Евро 2023 за младежи
ЦСКА 1948 привлече исландец и се раздели с Ангел Лясков
ЦСКА 1948 привлече исландец и се раздели с Ангел Лясков