НОВИНИ

Какъв е профилът на задържаните за бунтовете във Франция?

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
20:15, 02.07.2023
Чете се за: 04:05 мин.
По света
Слушай новината

Шест дни след убийството на 17-годишното момче, размириците във Франция не стихват. В парижко предградие протестиращи врязаха автомобил в дома на кмет. След нападението съпругата му е със счупен крак. Пострадало е и детето им.

Какъв обаче е профилът на протестиращите? Над 30 процента от задържаните по време на размириците са непълнолетни. Средната възраст на протестиращите е 17 години. Голяма част от задържаните са от малцинствени групи.

Пета поредна нощ на сблъсъци във Франция - повече от 700 души са задържани

Организират се през социалните мрежи. Често се придвижват със скутери. Голяма част от тях са маскирани. Обикновено са въоръжени с коктейли Молотов и бухалки. Това са основните участници в протестите, които през последните дни прераснаха в масови безредици във Франция.

"При нас протестираха около 2000 - 3000 млади хора. Броят им не е голям. Но те се разделят на групи по десетина младежи. Много са мобилни и изключително бърз", обясни Фабиен Бучо, префект на регион Оверн-Рона-Алпии.

Всяка нощ действат по еднаква схема - по пътя си палят кофи за боклук и издигат барикади, за да забавят полицаите. Разграбват магазини и офиси.

"Затворихме магазините си. Не разбирам защо палят и рушат всичко. Чудя се къде са родителите им. Защото повечето са деца, непълнолетни", казва жена от Марсилия.

Казват, че са на улицата, защото искат справедливост за убития Наел. Обвиняват полицаите в расизъм и дискриминация.

"Убитият беше непълнолетен, затова протестират непълнолетни. Аз подкрепям протестите, защото това, което се случва, е несправедливо".

Бабата на убития във Франция младеж призова за спиране на безредиците в телевизионно обръщение

В "Пабло Пикасо" - кварталът, където живееше убития Наел, преподават ценностите на Френската република. Децата в предградието обаче не разбират тези идеали, обясняват учители от Нантер. До там от центъра на Париж се стига за 20 минути с кола. Предградието има университет - резултат от усилията на властите да дадат образование на децата на имигрантите, които живеят там.

С годините в квартала се появиха небостъргачи, промени се и инфраструктурата. В Нантер обаче безработицата продължава да е висока, особено сред младите. Полицейските статистики показват, че там и трафикът на наркотици е голям. Подобна е реалността в много от предградията, където има безредици.

"Живея в квартал на работническата класа. Ние наистина едва оцеляваме. Разбирам гнева на младите, но не разбирам насилието", казва Малик, жител на Лил.

За да запазят имуществото си, в много от предградията местните жители организират нощни патрули.

"Родителите трябва да поемат отговорност за децата си. Може би трябва да им отнемат детските надбавки. Не може деца на 10 - 13 години да причиняват такива погроми", заяви Розалия, жителка на Лил.

Спонтанни или добре организирани - протестите засега продължават. "Трябва да се възползваме още малко", казва протестиращ от Лил, пожелал анонимност. Обяснява, че под "възползваме" разбират още палежи и още насилие.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Все още не е задържан заподозреният за масовата стрелба в Балтимор
Все още не е задържан заподозреният за масовата стрелба в Балтимор
Джан Зарков спечели златен медал на европейското по вдигане на тежести за кадети в Молдова
Джан Зарков спечели златен медал на европейското по вдигане на тежести за кадети в Молдова