НОВИНИ

Пета поредна нощ на сблъсъци във Франция - повече от 700 души са задържани

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
08:17, 02.07.2023 (обновена)
Чете се за: 02:35 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Пета нощ на размирици във Франция. Повече от 700 души са задържани. Мобилизирани са 45 000 полицаи.

Най-горещите точки тази нощ бяха Париж и Марсилия, където полицията използва сълзотворен газ.

В град южно от френската столица участници в размириците са се врязали с автомобил в дома на кмета, съпругата и децата му са пострадали.

"По-спокойна нощ, благодарение на решителните действия на силите на реда", написа в три часа през нощта в Туитър вътрешният министър на Франция. По-рано Жералд Дарманен посети полицейски участък, където описа профила на задържаните до момента.

"От тези две хиляди ареста, извършени до момента, виждаме значително увеличение на арестите, което показва решителността на държавата, но искам да кажа, че средната възраст на задържаните е 17 години. Някои от подпалвачите са 12- 13-годишни", заяви Жералд Дарманен, министър на вътрешните работи на Франция.

Ще обяви ли Франция извънредно положение заради нестихващите размирици

Засилено беше полицейското присъствие на Шанз-Елизе, след като в социалните мрежи се появиха призиви протестиращите да се събират на емблематичния парижки булевард.

Във френската столица всички автобуси и трамваи отново спряха след 21.00 часа. Мобилизираните полицаи в Париж и предградията му са 7000. Извършват се непрекъснати проверки.

В Марсилия се стигна до сблъсъци, а силите на реда използваха сълзотворен газ срещу протестиращите. Френски медии съобщават, че тежки сблъсъци в сърцето на южния френски град е имало в продължение на почти час.

В много френски градове беше наложен вечерен час.

Снимки: БГНЕС

Заради кризата френският президент Еманюел Макрон отмени посещение в Германия. Той е разговарял по телефона с германския си колега Франк-Валтер Щайнмайер и го е информирал за ситуацията в страната си, посочва в съобщение германската президентска администрация.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Русия извърши нощна атака с дронове срещу Киев
Русия извърши нощна атака с дронове срещу Киев
8 нови случая на COVID-19 са потвърдени у нас
8 нови случая на COVID-19 са потвърдени у нас