НОВИНИ

Как метежът на Пригожин ще се отрази на хода на войната в Украйна?

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
21:05, 01.07.2023
14317
Чете се за: 02:15 мин.
Русия
Снимка: БТА
Слушай новината

Как метежът на Евгений Пригожин ще промени ситуацията на бойното поле в Украйна и как ще действа НАТО, в това число и на територията на България?

Бунтът на ЧВК "Вагнер" остави белези в Русия, подобни на тези от фронтовата линия в Украйна. В нощта на 23 срещу 24 юни военни колони с наемници влизат в южна Русия, превземат Южното командване в Ростов на Дон и продължават към Воронеж и Москва.

Очертанията на войната: Как Пригожин стартира необратима промяна за Русия

Ръководителят на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин поиска смяна на военното ръководство - министъра на отбраната Сергей Шойгу и началника на Генералния щаб Валерий Герасимов. В серия от послания Пригожин обвини руския елит в корупция и обяви за лъжа официалната версия на Кремъл за началото на войната в Украйна.

На 200 км от Москва колоната на ЧВК "Вагнер" спря настъплението си, а Пригожин се предаде след преговори с президента на Беларус Александър Лукашенко. Въпреки това бойците на "Вагнер" бяха изпратени като герои, а руският президент Владимир Путин призна, че страната е била на ръба на гражданска война.

Не е ясно дали е свалено обвинението срещу Пригожин за подстрекаване към бунт. Има спекулации, че генерал Суровикин, близък до Пригожин, е арестуван. От миналата събота досега началникът на генералния щаб Валерий Герасимов не е виждан публично. Министърът на отбраната Сергей Шойгу беше показан на посещение при руските войски на фронта, но не е ясно кога са заснети кадрите.

Вижте повече в анализа на Тоня Димитрова в рубриката "След новините"

БЪДЕЩЕТО НА "ВАГНЕР"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Берое победи Черноморец Бургас в последната си контрола от лагера в Поморие
Берое победи Черноморец Бургас в последната си контрола от лагера в Поморие
Росен Барчовски: Александър Везенков ще успее в НБА защото има страхотни качества
Росен Барчовски: Александър Везенков ще успее в НБА защото има страхотни качества