Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Положителна статистика: Година без жертви на Кресненското дефиле

bnt avatar logo
от БНТ
20:27, 01.07.2023
Чете се за: 02:57 мин.
У нас
Слушай новината

Трафикът по пътищата продължава да е основна тема в началото на летния сезон. Едно от най-натоварените и опасни трасета е пътят към Гърция, през Кресненското дефиле. Свидетели сме обаче на необичайна тенденция - една година без жертви в дефилето. Положителнят ефект се дължи на колчетата, които АПИ постави, за да ограничи изпреварването в участъка.

Официална статистика за инцидентите в Кресненското дефиле се води едва от пет години. Според данни на МВР, през 2016 на този път са загинали 7 души, 26 са били ранени.

През 2021 г. също се отчита рекорд по смъртност с пет жертви и над 40 пострадали. Само за два месеца преди да бъдат поставени колчетата, живота си са загубили други двама.

От 7 юли 2022 г. до днес, броят на регистрираните пътни произшествия е девет, с един пострадал и нито една жертва.

"Никъде другаде по цял свят, никой не преминава двойна непрекъсната линия с надеждата да изпревари някого. По този начин се предизвикват много тежки ПТП. Челни удари, с жертви, със загинали, с тежко ранени. Трудно стига до тях бърза медицинска помощ, трудно стигат до тях полиция и пожарна, когато това се наложи, защото просто такъв е районът", посочи пътният експерт Георги Бързаков.

Въпреки че придвижването се осъществява бавно, шофьорите приемат идеята, но настояват за изграждането на магистрала, което значително ще облекчи трафика.

Въпреки поставените ограничители по пътя, има констатирани случаи на изпреварване, като някои завършиха с леки произшествия и наложени глоби. И това обаче не спира опасните шофьори.

"Проблемът не е толкова дали глобите са ниски или високи, проблемът е в тяхното прилагане. По такъв начин да бъде направен законът, че когато ви се състави акт, вие да нямате право да го оспорите поради простата причина, че сте виновен", каза Георги Бързаков.

Специалисти смятат, че трябва да има законови промени, които да задължават водачите да плащат глобите си на място, както е в редица други европейски страни.

Репортер: Миглена Медарова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българинът, издълбал името си върху Колизеума, се извини
Българинът, издълбал името си върху Колизеума, се извини
Славия се наложи срещу Септември София в контрола с пет гола
Славия се наложи срещу Септември София в контрола с пет гола