НОВИНИ

Акция "Ваканция": Масови проверки на пътя заради многото катастрофи

bnt avatar logo
от БНТ
20:32, 05.07.2022
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Слушай новината

Расте броят на загиналите и ранените при катастрофи в Пловдивска област, отчитат от полицията. Най-опасен е пътят Пловдив - Карлово, където от началото на годината са станали 9 тежки катастрофи, при които 7 души са загинали, а 18 са ранени. Започват масирани проверки в рамките на акция "Ваканция, да запазим децата на пътя".

Четири полицейски екипа едновременно спират и проверяват автомобилите по един от големите пловдивски булеварди - това е т.нар. холандски метод, при който само за час през проверка преминават над 100 коли.

Движението се пренасочва в една или две ленти, за да може всяка една преминаваща кола да преминава през полицейски служител, казва главен инспектор Йордан Милушев, началник КАТ-Пловдив.

Така само за минути пред камерата ни са глобени десетина нередовни водачи. С временно отнета книжка и талон се оказа и Иван, който пропуснал да поднови изтекла застраховка "Гражданска отговорност". Друг водач е глобен минути след като регистрирал новозакупената си кола в КАТ. На мнозина бяха връчени и стари електронни фишове за превишена скорост.

От началото на годината в Пловдивска област при 330 тежки катастрофи са загинали 24 души, а 418 са ранени. В някои случаи човешката грешка е фатално нелепа.

Възрастен водач, който изключва автомобила от контактния ключ с цел икономия на гориво, воланът му се заключва, след което самокатастрофира в канавка около пътя и загива, казва комисар Костадин Костов, началник Охранителна полиция - Пловдив.

В 98% от случаите вина за катастрофите носят водачите, а най-честите грешки на пешеходците са внезапно изскачане на пътното платно. От началото на годината в Пловдивска област са загинали четирима, а ранените пешеходци са 91. С началото на ваканцията, когато децата прекарват много време навън, от полицията апелират за повече внимание, спазване на дистанция и разрешената скорост.

Репортер: Росица Колева

Свалете приложението BNT News за Android или iOS и научавайте новините първи!


Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
80 ст. ще струват най-евтините църковни свещи след двойното поскъпване
80 ст. ще струват най-евтините църковни свещи след двойното поскъпване
Новак Джокович навакса два сета пасив срещу Яник Синер за място в полуфиналите на Уимбълдън
Новак Джокович навакса два сета пасив срещу Яник Синер за място в полуфиналите на Уимбълдън