НОВИНИ

7 са вече жертвите на стрелбата в Чикаго - какво се знае до момента?

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
18:35, 05.07.2022 (обновена)
Чете се за: 04:57 мин.
По света
Слушай новината

Жертвите на масовата стрелба в Чикаго нараснаха на седем души, съобщи полицията. Десетки са ранените при атаката, станала по време на парада за Деня на независимостта. Нападателят е подготвял това нападение седмици наред. Той е купил законно оръжието. След стрелбата се е преоблякъл в женски дрехи, за да се слее с бягащите хора и да се измъкне.

Няма данни за пострадали български граждани, заявиха за "По света и у нас" от Генералното ни консулство.

Арестуваха заподозрян за стрелбата в Чикаго

ХРОНОЛОГИЯ НА ТРАГЕДИЯТА:

4 юли - Съединените щати празнуват Деня на независимостта. Но в Чикаго се разиграва трагедия. Мястото е Хайленд Парк, часът 10.15. Преди минути е започнал парад в чест на празника. На покрива на една от сградите, покрай които ще премине шествието, се е скрил стрелец. Открива огън на посоки.

"Първоначално си помислих, че изстрелите, които се чуват, са част от поздравленията на армията. Но след това видях, че навсякъде се разбягаха хора. Грабнах сина си и хукнахме да търсим безопасно място. Опитах да разбия витрината на един магазин, но не успях. Изстрелите не спираха. Скрих сина си в кофа за боклук и се върнах да взема и останалата част от семейството ми. Беше ужасно - навсякъде по земята имаше простреляни хора, а в ръцете на един полицай, се беше сгушило малко момченце", казва Александър, който е очевидец на трагедията.

"Чуваха се множество изстрели. А след тях - звук от презареждане. И отново стрелба. Хората тичаха и крещяха ужасено. Беше много страшно", казва очевидката Амарани Гарсия.

Ранените са близо 40 души - най-младият - на 8 години, а най-възрастният - на 85. Сред загиналите е 70-годишен мъж, който е бил на парада, просто защото имал нужда от постоянни грижи, а семейството му не искало да пропуска празника.

Часове след нападението, на мястото на инцидента още се виждат следите от случилото се. В паниката си стотици хора са изоставили и вещите си - всеки е бързал да намери безопасно място.

Няколко часа след стрелбата нападателят беше заловен. Това е 22-годишният Робърт Кримо - местен жител, без предишни криминални прояви. Мотивите му засега не са известни. По първоначални данни на разследването, Кримо е бил привърженик на Републиканската партия и на Доналд Тръмп, публикувал е видеа, в които се изказва в полза на употребата на оръжия, не е криел и одобрението си към различни форми на насилие.

Президентът Джо Байдън заяви, че е шокиран от "лишеното от смисъл насилие и използването на оръжие" в чикагското предградие. Той обеща и че ще продължава да се бори срещу "епидемията от насилие, свързана с огнестрелни оръжия" в страната.

"Подписах първия истински значим закон за оръжията от 30 години насам. Нещата постепенно ще се подобрят, но само ако всички положим усилия за това. Тази поредна стрелба е поредното напомняне, че нищо не ни е гарантирано - дори в една демократична държава. И че няма нищо сигурно в живота ни. Трябва да се борим за всичко. Да защитаваме правата си. Да направим така, че Америка да направи крачка напред - по-смела и по-безстрашна", каза Джо Байдън.

Снимки: БГНЕС

От началото на годината в Съединените щати няма седмица, в която да не е имало масова стрелба. Само вчера в страната са регистрирани 7.

След най-шокиращата - тази в тексаското градче Ювалде, където бяха убити над 20 първокласници.

За първи път изглеждаше сякаш демократи и републиканци ще постигнат споразумение по въпроса за оръжията. Но очакванията са оръжейното лоби отново да надделее и контролът да не бъде затегнат.

Вижте повече за стрелбата в Чикаго в коментара на Симеон Гаспаров за "Светът и ние":

Свалете приложението BNT News за Android или iOS и научавайте новините първи!


Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
30 излезли от употреба МПС-та са репатрирани от район "Студентски"
30 излезли от употреба МПС-та са репатрирани от район "Студентски"
БФС обяви съдийските наряди за откриващия кръг на Първа лига
БФС обяви съдийските наряди за откриващия кръг на Първа лига