НОВИНИ

Арестуваха заподозрян за стрелбата в Чикаго

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:07, 05.07.2022 (обновена)
Чете се за: 04:22 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Няма данни за пострадали български граждани в Чикаго по време на стрелбата на парада за Деня на независимостта в "Хайланд парк". Информацията потвърди за "По света и у нас" генералният консул на България в града Светослав Станков. Жертвите на кървавото нападение към момента са 6, други 36 души са сериозно пострадали. Американската полиция е задържала заподозрения за стрелбата. Полицията потвърди, че арестуваният е 22-годишният Робърт Кримо, местен жител. Убиецът се е целил в жертвите си от покрива на сграда в близост до мястото, където хората са празнували.

Около 10:15 ч. местно време, в "Хайленд парк" проехтява стрелба - малко след началото на парад по случай 4 юли. Денят, който трябва да е един от най-щастливите, се превръща в кошмар за местните жители. Пред журналиста Симеон Гаспаров очевидец, чийто далечен роднина е сред пострадалите, разказа за първите минути на стрелбата.

"Чух хора да крещят, да викат и излязох от вкъщи да видя какво става. Мислех, че е станала катастрофа, но веднага след като се обърнах видях хора да бягат ужасени. Страшно беше", разказа Мануел, очевидец.

На местопрестъплението силите на реда откриват оръжието, но от стрелеца няма и следа - той е на свобода, въоръжен и опасен. Установена е самоличността му и полицията започва операция по издирването му, която приключва успешно.

"Издирваният Робърт Кримо Трети е забелязан от полицията на Северно Чикаго. Засечен е автомобилът, който се издирва. Направен е опит да бъде спряно движението, но заподозреният избягал. След кратко преследване е задържан и откаран в ареста без инциденти. В момента той се намира в полицейския участък в Хайленд парк, където предстои следващият етап от разследването и разпит, за да се установи дали той е свързан с инцидента", заяви Лу Джогмен, началник на полицията в Хайленд парк.

За заподозрения се знае, че живеел с чичо си и баща си в наследствена къща в района, който е един от най-спокойните. Рапър, от две години безработен.

"Но просто се е изолирал, живеел е самотен в интернет пространството. Имал е ютюб канал, на който е показвал признаци на насилие. Чичото не знае по какъв начин и откъде е попаднала пушката в ръцете на неговия племенник", заяви Симеон Гаспаров, кореспондент на БНТ в Чикаго.

На място загиват петима души, а малко по-късно в близка болница е установена и шестата жертва. Лечебните заведения трудно поемат десетките пострадали.

"Най-младият ни пациент е на 8 години, а най-възрастният на 85", заяви Бригам Темпъл, лекар.

Общо шест стрелби са извършени в САЩ в празничния 4 юли. Във Филаделфия са простреляни двама полицаи, но при другите инциденти няма пострадали.

Стрелбата в "Хайленд парк" идва само седмици след други масови убийства - в началното училище в Ювалди, щата Тексас, и в супермаркет в Бъфало, щата Ню Йорк.

Президентът Джо Байдън заяви, че е шокиран от поредния случай на масова стрелба, но потвърди решимостта си за борба срещу насилието с оръжие. Миналия месец в САЩ беше направен сериозен пробив, след като Сенатът одобри ключов законопроект за контрола върху оръжията.

Свалете приложението BNT News за Android или iOS и научавайте новините първи!

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пожар вдигна на крак службите в Рим
Пожар вдигна на крак службите в Рим
Много горещо време и днес
Много горещо време и днес