НОВИНИ

Времето остава горещо, има опасност от пожари

bnt avatar logo
от БНТ
21:18, 04.07.2022
Чете се за: 02:20 мин.
У нас
Слушай новината

Проливни валежи и гръмотевични бури се очакват през втората половина на седмицата. Повишава се вероятността за локални значителни количества, силни гръмотевични бури и градушки, а температурите ще се понижат.

Преди това и утре, в почти цялата страна, с изключение на морския бряг, ще бъде горещо с максимални температури между 31° и 36°. Ще преобладава слънчево време, на места със следобедни превалявания, отново главно в Западна България.

Вятърът ще е слаб, в източната половина от страната - умерен, с посока от изток-югоизток, където опасността от възникване на пожари остава повишена, включително има райони с най-високата степен на риск, екстремален.

Слънчево, но прохладно ще бъде и утре на морския бряг, с максимални температури от 27° до 29°. Ще духа умерен вятър, с посока от изток-югоизток. Вълнението на морето ще бъде 2 - 3 бала, което съответства на височина на вълните до около един метър. Температурата на морската вода е от 24° до 26°.

Още по-прохладно ще бъде в планините, особено по високите части. Максималните температури по върховете ще бъдат от 11° до 16°. Вятърът ще е умерен, а следобедни превалявания се очакват на места в масивите от западната половина от страната.

Валежи, на места интензивни и придружени от гръмотевици ще има утре в много райони от Централна и Източна Европа, по-значителни по количество в южните райони на Полша, в Словакия, в западните части от Унгария и в Източна Австрия. Причината, добре изразен студен атмосферен фронт, който ще премине и през Балканите.

У нас валежи и гръмотевични бури се очакват в сряда все още главно в Западна, а през нощта срещу четвъртък и в четвъртък - и в Централна, и в Североизточна България. Проливни валежи ще има в много райони и в петък, и в събота. Температурите ще се понижават, по-съществено в Западна България.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В "Денят започва" на 5 юли: Програмата за управление на проектокабинета "Василев"
В "Денят започва" на 5 юли: Програмата за управление на проектокабинета "Василев"
Испания победи Италия след дузпи и за трети път стана световен шампион по водна топка
Испания победи Италия след дузпи и за трети път стана световен шампион по водна топка