НОВИНИ

Нови регулации в туризма: Апартаментите за краткосрочен наем да плащат данъци

bnt avatar logo
от БНТ
20:42, 04.07.2022
Чете се за: 04:20 мин.
У нас
Слушай новината

Нови регулации в туризма за изсветляване приходите на имотите, отдавани за краткосрочен наем, са на дневен ред. Очаква се нови правила да влязат в сила до края на годината.

Целта е равнопоставеност и деклариране на приходите. Към момента от над 2100 подобни имота в София, само 590 са законни отбелязват от Асоциацията за туристически имоти и иновации.

Идеята е контролът на обектите да се извършва от самите платформи, като в тях ще се допускат само регистрирани имоти. Те ще могат да присъстват в туристическите сайтове само със своя уникален идентификационен номер, даден им от съответните общини.

"Процедурата за регистрация е много лесна. После имаме задължения като плащане на патентен данък и регистрация на гостите в единната система за туристическа информация, плащане на ДДС. Нещо, което е много важно, а много малко хора знаят", заяви Борис Павлов - председател на Асоциацията за туристически имоти и иновации.

Според решение на Европейския съд сайтовете не са туристически агент и не предлагат туристическа услуга, а само информационна. Затова, за да стане факт по-стриктната регулация, държавата трябва да сключи меморандум с интернет платформите.

От над 2100 подобни имота в София, обаче, само 590 са законни. Процентът регистрирани или категоризирани по стария закон апартаменти за гости в страната варира между 25 и 40% в различните общини.

"Тези, които не плащат данъци, могат да си позволят да отдават жилищата си на по-ниска цена и по този начин това изкривява пазара. В интерес на всички е всички да играем по едни и същи правила. Напълно нормално, хотелиерите, които управляват по-големи обекти е да искат да има равнопоставеност на пазара", заяви Борис Павлов.

Собственикът на няколко имота в Гърция, отдавани под наем Сузана Караиску, обяви пред БНТ, че глобите за недекларирана нощувка на туристи в южната ни съседка е 100 евро. Дори и закъснението за невписването им се наказва.

"В рамките на една седмица, след като напуснат апартаментите ни, ние сме длъжни да ги декларираме в специална интернет платформа за плащане на данъци. Върху декларираната сума накрая на годината заплащаме много голям данък - 15%. Това ни накара да повишим цените", обясни Сузана Караиску - собственик на апартаменти, отдавани за краткросрочен наем в Солун.

В световен мащаб тенденцията в търсенето на подобни апартаменти за туризъм се увеличава. Те са предпочитани за по-дългосрочни престои.

"Аз даже не мога да си спомня последния път, когато сме наемали хотели. Обикновено се пътува с наемането на апартаменти, защото се чувстваш някак си по домашно, по-уютно, по-свободен си. Не си вързан с часове за закуска, обяд и вечеря", коментира Виолета Коцева – турист в Солун.

У нас за 2022 година, бизнесът на имоти за краткоскочен наем преживява истински ренесанс. По данни на Асоциацията за туристически имоти и иновации за второто тримесечие на тази година, сравнен с миналата, е регистриран сериозен ръст от над 60% на туристите.

През месец март бумът е бил с 80 на сто, заради украинските бежанци, част от които са били настанени в частни имоти.

Репортер: Ангел Бончев

Свалете приложението BNT News за Android или iOS и научавайте новините първи!


Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Украйна се нуждае от 750 милиарда долара за възстановяване
Украйна се нуждае от 750 милиарда долара за възстановяване
За какво ще стигне увеличението на пенсиите за възрастните хора?
За какво ще стигне увеличението на пенсиите за възрастните хора?