НОВИНИ

Динозаврите превземат Фестивала на пясъчните фигури в Бургас

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
19:16, 04.07.2022
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Слушай новината

В Бургас беше открит един от най-посещаваните летни фестивали - на пясъчните фигури. Това е 15-ото му издание и в него участват 12 впечатляващи скулптури.

Направата на триизмерни фигури от пясък не е лека работа, казват скулпторите. Работи се от сутрин до вечер, съобразявайки се с дъжд и пек. Владимир участва във фестивала повече от 10 пъти.

Технологията е основно отнемане на материал, защото ни приготвят едни пирамиди. Фактически от този пясък се набива в пирамиди, през 60 см са стъпалата. После декофрираме и започваме да изрязваме. Намираме по скица, благодарение на опита си, намираме формата в тези пирамиди, казва Владимир Дунгьов, скулптор.

Виждате моето момче, направеното. Това е диногоргон анкелозавър и още някакъв завър беше, ама какъв завър, трябва да проверя. Три фигури пясък. Издържат на дъжд, но това е тайна, как да ви кажа какво слагаме вътре… Не бе, запечатваме го с C200 и това. C200 издържа на такива атмосферни условия и няма проблем, казва Калин Диловски, скулптор.

Огнян Петров пък е изобразил праисторически крокодил, който се е хранил с динозаври. Казва, че независимо от скулптурата, тя се променя в етапа на нейното извайване.

Аз подхождам направо емоционално. Правят се проекти, но проектите ги ползвам първия-втория ден. След това захвърлям абсолютно всичко и самият материал ме води. Вкарвам повече творчество. Проектът беше съвсем друг, няма нищо общо със сега, но това е най-големия крокодил в България в момента, казва Огнян Петков, скулптор.

Тази година за направата на скулптурите са използвани над 5600 тона пясък.

Репортер: Давид Сукнаров

Свалете приложението BNT News за Android или iOS и научавайте новините първи!


Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Председателят на СДС Румен Христов: Вървим към избори
Председателят на СДС Румен Христов: Вървим към избори
Любомир Ганев: И двата ни национални отбора имат потенциал, който тепърва ще се развива
Любомир Ганев: И двата ни национални отбора имат потенциал, който тепърва ще се развива