НОВИНИ

Варна е в жълтата зона по заболеваемост от COVID-19

bnt avatar logo
от БНТ
20:28, 04.07.2022
Чете се за: 02:15 мин.
Още
Слушай новината

Варна вече е в жълтата зона по ниво на заразени с COVID-19. За две седмици заболелите са 110 души на 100 000 население. Само през последното денонощие има 35 нови случая. Засега мерките са само препоръчителни - маска в градския транспорт и в закрити помещения с много хора, дезинфекция и по-често миене на ръцете.

Пред Регионалната здравна инспекция във Варна има желаещи да се ваксинират срещу коронавирус, но те не са много. Боян Иванов чака за втора бустерна доза. Той не е боледувал от COVID-19 и е убеден, че имунизацията е необходима, тъй като заболеваемостта расте.

В разгара на туристическия сезон заведенията и търговските обекти във Варна са пълни. И тъй като мерките срещу COVID-19 са само препоръчителни, малцина са тези, които слагат маска в закрити помещения.

По данни на Здравната инспекция само за седмица срещу ковид са се ваксинирали близо 1000 души, една четвърт от тях са с четвърта доза. Според медиците, новият вариант на болестта протича сравнително леко.

От 1 до 7 юли нямаме починали лица. Хоспитализираните са само 31. Заболяването протича по-леко. Обикновено с общо неразположение, отпадналост, с втрисане, но тези симптоми преминават бързо, обясни Цеца Янкова – секретар на РЗИ-Варна.

Към момента в областта не се предвиждат по-строги мерки, но всеки, ако реши, може да спазва препоръчителните. Болниците във Варна имат готовност да приемат пациенти, ако се наложи.

Свалете приложението BNT News за Android или iOS и научавайте новините първи!


Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Най-малко 6 жертви и десетки ранени след масова стрелба на парад за 4 юли в Чикаго
Най-малко 6 жертви и десетки ранени след масова стрелба на парад за 4 юли в Чикаго
Властите в Гърция се борят с горски пожари
Властите в Гърция се борят с горски пожари