Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

За какво ще стигне увеличението на пенсиите за възрастните хора?

от БНТ
20:38, 04.07.2022
13637
Чете се за: 03:55 мин.
У нас
Слушай новината

От 7 юли започва изплащането на пенсиите след новото увеличение, което влезе в сила в началото на този месец. На датата парите ще бъдат преведени по картите на пенсионерите. Това увери управителят на Националния осигурителен институт Ивайло Иванов по време на информационен ден, посветен на промените в пенсионното законодателство през 2022 година.

Възрастните хора, които взимат пенсиите си и добавките към тях от пощенските станции, ще могат да ги получат между 7 и 22 юли. Парите ще се дават по график предварително обявен във всяка една от станциите.

"За първи път пенсиите, които ще се изплатят през юли, средната пенсия ще бъде в размер на 670 лева. Също така това увеличение ще е близо 23,6 спрямо юни 2022 година, без отчитане на допълнителните суми и около 10% ще бъдат завишени пенсиите на всички лица, които ако отчитаме, разбира се, 60-те лева и всякакви добавки, които се изплащаха към различните видове пенсии", отбеляза управителят на НОИ.

"Чистият размер на пенсията без ковид добавките, без компесаторните разлики, които са изплащани, се увеличава с 10 на 100. Така полученият размер се увеличава, като в него се включват ковид добавката от 60 лева и индивидуалната компесаторна разлика, ако лицето е получавало такава", допълни Любомира Язаджиева – директор на дирекция "Пенсии".

Мария Петрова от Благоевград е пенсионер от дълги години. Взима 314 лева, като пресмята, че и след 10-процентното увеличение, пак парите ще са много малко.

"100 лева и отгоре ток, 15 лева вода, сателитът - 50 лева, телефонът - 20 лева и като ги събереш... Сега от 1 април ме е хванала и базедова болест, щитовидната жлеза и 206 лева съм дала от миналата пенсия за лекарства. 5 месеца трябва да съм на основни изследвания на хормоните, за да може да живея, иначе с помпичка трябва да дишам", обясни жената.

Възрастните хора с ниски пенсии, като Мария, се надяват да получат още едно увеличение след планираното преизчисление на пенсиите през октомври. То трябва да доведе до вдигане на доходите на над 715 000 души.

"Преизчисляването от 1 октомври ще обхване много по-малко хора, но неговата цел е да компенсира старите пенсии, да дръпне старите пенсии повече, отколкото новоотпуснатите, така че тяхното изоставане през годините да бъде компенсирано. Всичко зависи от историята на пенсията, дали през годините е работил пенсионерът, дали е преизчислявал с допълнително придобити след пенсионирането стаж и доход или не я е пипал след отпускането ѝ", коментира Любомира Язаджиева, дирекция "Пенсии".

След преизчисляването през октомври се очаква средната пенсия да достигне 722 лева.

Репортер: Станислава Христова

Свалете приложението BNT News за Android или iOS и научавайте новините първи!


Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Нови регулации в туризма: Апартаментите за краткосрочен наем да плащат данъци
Нови регулации в туризма: Апартаментите за краткосрочен наем да плащат данъци
Най-малко 6 жертви и десетки ранени след масова стрелба на парад за 4 юли в Чикаго
Най-малко 6 жертви и десетки ранени след масова стрелба на парад за 4 юли в Чикаго