НОВИНИ

Украйна се нуждае от 750 милиарда долара за възстановяване

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:50, 04.07.2022
Чете се за: 03:15 мин.
По света
Слушай новината

Украйна се нуждае от 750 милиарда долара за възстановяване, само преките щети от руската инвазия върху инфраструктурата на страната възлизат на 100 милиарда. Такава оценка даде украинският премиер Денис Шмихал пред Международната конференция за възстановяване, която започна в Лугано, Швейцария. Инициативата е определяна от представители на Евросъюза като нов "План Маршал".

Украинското правителство вижда като ключов източник на средства за възстановителния план активите, конфискувани от руските олигарси, посочи украинският премиер. Според него планът трябва да се състои от три етапа, като се започне с възстановяване на най-необходимото, например водоподаването.

Веднага след края на сраженията трябва да последва бързо изграждане на временни жилища , болници и училища. Заключителният етап трябва да се фокусира върху дългосрочното трансформиране на Украйна, посочи Шмихал.

Президентът Зеленски се обърна към форума по видеовръзка.

Това не е локален въпрос, някъде на изток - не. Става дума за нападение на Русия срещу общите ценности, които споделяме вие и аз. Така възстановяването на Украйна не е местен проект на една отделна нация, но и на демократичния свят, на всички страни, които могат да се определят като цивилизовани.

Не трябва да се позволи на Кремъл да постигне целта си за военно, политическо и икономическо разрушаване на Украйна, изтъкна председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен. Тя припомни, че от началото на войната Евросъюзът е мобилизирал 6,3 милиарда евро финансова подкрепа за Украйна и ще има още средства. фон дер Лайен заяви, че Евросъюзът ще създаде платформа за възстановяване , която ще координира процеса след края на войната. Ще се разчита и на опита от борбата с последиците от ковид-пандемията.

Чрез инвестиционната платформа Европейската комисия може да предложи обширната си експертиза при управление на програми, която съчетава реформа и инвестиции, каза Урсула фон дер Лайен, председател на ЕК.

Оригиналният "План Маршал" е американска инициатива, стартирала през 1948 г. за възстановяване на следвоенна Европа. Идеята е на тогавашния държавен секретар Джордж Маршал. В рамките на програмата Вашингтон инжектира в европейските икономики малко над 13 милиарда долара, равни сега на 160 милиарда. 85 процента от средствата са отпуснати безвъзмездно, а останалите - под формата на дългосрочни заеми.


ЕКИП НА БНТ В ГОРЕЩИ ТОЧКИ В УКРАЙНА

БИТКАТА ЗА КИЕВ: ВИЖТЕ СПЕЦИАЛНИТЕ РЕПОРТАЖИ НА БРУНО БЕКМАН

КОНФЛИКТЪТ В УКРАЙНА: НАЙ-ВАЖНОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

Свалете приложението BNT News за Android или iOS и научавайте новините първи!


Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жорди Кайседо премина във вицешампиона на Мексико
Жорди Кайседо премина във вицешампиона на Мексико
Нови регулации в туризма: Апартаментите за краткосрочен наем да плащат данъци
Нови регулации в туризма: Апартаментите за краткосрочен наем да плащат данъци