НОВИНИ

Съветникът на президента проф. Маринов: Този кабинет може да бъде избран, но няма да се задържи дълго

bnt avatar logo
от БНТ
19:38, 05.07.2022
Чете се за: 03:40 мин.
У нас
Слушай новината

"Такава деликтна ситуация трябва да се развива пред очите на обществеността, а не потайно, защото остава съмнението за някаква сделка. Появиха се информации, които засилват тези съмнения и това не е добре както за парламентаризма, така и за самото правителство, ако то мине". Това каза в студиото на “Още от деня” проф. Александър Маринов - председател на Стратегическия съвет към президента Радев, по повод твърденията, че депутати и политици от “Продължаваме промяната” звънят на колеги и ги убеждават да подкрепят новия кабинет.

“Това създава една неблагоприятна, да не кажа токсична, атмосфера, която ще му пречи, защото то би трябвало да върши много трудни и важни неща”, допълни той.

По думите му охлаждането на отношенията между президента и правителството, е процес.

“Не само президентът, но много хора възприехме появата на “Продължаваме промяната” с надежда, че на политическата сцена се появява нещо ново, което ще промени нещата. За съжаление, думите и намеренията не бяха подкрепени от действия и резултати. Разминаването между президента и правителството, и мнозинството в парламента дойде, защото за 6 месеца не беше постигнато почти нищо от обявените намерения”, заяви проф. Маринов.

Той подчерта, че в това няма нищо изненадващо, защото стандартите на президента Радев към всяко правителство, независимо кой го е излъчил, са едни и същи.

На въпрос за изгонването на 70-те руски дипломати той заяви, че е обезпокоен от начина на взимането на такива важни за страната решения.

“Аз смятам, че тук има сериозен проблем. Нека да преценяват специалисти, дипломати - знаете, че по цял свят има случаи да се експулсират дипломати, но въпросът е това да е убедително, с доказателства и да не се пресолява манджата по странни съображения или в търсене на престижни изгоди”, коментира още проф. Маринов.

За него, ако този кабинет да мине, той ще бъде пред много трудности и рискове, включително и за електоралното представяне на всяка една партия.

“Ходът на БСП беше с такъв оттенък - да успокои своите избиратели, че преглъща тази стъпка на министър-председателя (изгонването на руските дипломати - б.р.). Не само БСП, а всяка една от управляващите партии, която смята да участва в българската политика по-нататък, ще трябва да си дадат сметка как тяхното участие в управлението ще се отрази на бъдещите им резултати”, прогнозира проф. Маринов.

Той препоръча да не се заблуждаваме - “този кабинет може да бъде избран, но не може да се задържи дълго”.

Какво още каза председателят на Стратегическия съвет към президента Радев, вижте във видеото.

Гледайте повече от "Още от деня"

Свалете приложението BNT News за Android или iOS и научавайте новините първи!


Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Берое се похвали с две нови попълнения
Берое се похвали с две нови попълнения
Фалшивите новини и злонамерената пропаганда в мрежите у нас се засилват
Фалшивите новини и злонамерената пропаганда в мрежите у нас се засилват