НОВИНИ

Ангел Русев: Щастлив съм от постиженията ми, но не знам дали ще успея да се подготвя за Париж

ангел русев щастлив съм постиженията знам дали успея подготвя париж
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
21:38, 11.12.2023
Чете се за: 04:10 мин.
Спорт
Слушай новината

Ангел Русев ще атакува четвърта поредна европейска титла по вдигане на тежести в категория до 55 кг, но българският национал не е сигурен дали ще може да се подготви достатъчно добре и да се класира на Олимпиадата. Това обявиха самият той и неговият треньор Иван Иванов на пресконференция днес.

Русев спечели титла в Ереван по-рано през годината с двубой от 250 кг (109 кг в изхвърлянето, 141 кг в изтласкването). Постижението му бе със седем кг по-малко от шампионското за 2022.

"Щастлив съм от постиженията ми през годината, тъй като отново станах европейски шампион. Направих подготовка и опитах да кача горна категория, но сега съм в позиция, в която пак трябва да свалям килограми за четвърта титла. Благодарни сме на г-н Ариф Маджид и федерацията, че ни помогнаха да покажем какви щангисти сме. Следващата година е олимпийска, но не знам дали ще успея да се подготвя за Париж. Ще видим какво ще стане", каза Русев.

Селекционерът Иван Иванов добави: "При Ангел се опитахме да качим категорията (б.а-на 61 кг) и той се доближи до топ 10, но не успя влезе. Той ще продължи да качва чак след европейското първенство, за да може да се готви по-спокойно. С него не ни стигна времето".

На еврошампионата България спечели бронзов медал чрез Иван Димов именно в категория до 61 кг. Той записа двубой от 277 кг, а победителят Шота Мишвелидзе от Грузия завърши с 298.

"На първенството в Ереван бях с контузия, но стигнах до третото място. Претърпях операция и се възстанових бързо, а на световното първенство влязох в топ 10 (шесто място) с 293 кг. Преди няколко дни участвах на световната купа в Катар, където в по-горна група (67 кг) направих добър двубой (300 кг) и искам да го повторя. Следващата цел е европейското първенство и след това - Олимпиадата", заяви той.

Христо Христов (109 кг) добави, че през 2023 е започнал всичко от нулата, тъй като след Олимпиадата в Токио е имал дълъг период без тренировки. Той завърши на четвърто място на на световния шампионат с двубой от 392 кг.

"Връщам се от нулева форма, тъй като след Олимпиадата (пето място) имах период без тренировки. Започнахме наново всичко и целта е изграждане на основа. Иначе годината мина добре, като това се случи благодарение на треньорите и новия президент на федерацията Ариф Маджид. Вече всичко е доста по-леко и се надявам да продължи да бъде така, за да протича плавно подготовката", заяви Христов.

На европейското първенство в София през февруари ще се включат и поне един от кадетите Нино Симеонов и Джан Зарков. Тяхната цел е да стигнат до пето или шесто място в "Арена София" - "прилично класиране" според втория.

"Добре се чувствам при мъжете. Подготовката върви нормално. Нещата се случват бързо, но се справям. На европейското първенство искам да спечеля прилична позиция - може би пета, може би шеста", заяви Зарков.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лече продължава с ремитата в Италия
Лече продължава с ремитата в Италия
Двама души загинаха при стрелба в Швейцария, нападателят е заловен
Двама души загинаха при стрелба в Швейцария, нападателят е заловен