НОВИНИ

Антибиотиците само с електронна рецепта от 1 април

Готови ли са лекарите и фармацевтите за промяната?

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
19:24, 25.03.2024
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Слушай новината

В средата на октомври миналата година беше въведено задължително електронно предписване на антибиотици и лекарства за диабет. Но заради сигнали за проблеми и по настояване на лекарския съюз през декември правителството реши да върне и хартиената рецепта до 31 март.

"Независимо,че можеше и на хартиени 99%, само електронни рецепти съм изписал анабиотичните предписания", каза д-р Георги Миндов - общопрактикуващ лекар.

В аптеките обаче все още изпълняват повече хартиени рецепти за антибиотици.

"Електронни по-малко се изписват. Може би защото е по-бързо за лекарите и за пациентите по-бързо стават нещата и за това се осланят още на белите рецепти лекарите", мисли магистър-фармацевт Мая Попова.

От 1 април антибиотици ще се предписват и отпускат само електронно.

"Имаме проблем все още с програмата със самото отваряне на рецептите. Време се губи. Така са ни направени програмите, че ако е изписана да кажем 8 дни преди датата на изпълнение, когато е дошъл пациентът. Аз не мога да намеря рецептата и не мога да му я изпълня. Тоест има още да се работи по самата програма", убедена е магистър-фармацевт Мая Попова.

Лекарите искат да виждат какви медикаменти са налични в аптеките, за да не предписват лекарство, което е в недостиг или не се предлага на пазара у нас. Според доктор Миндов мобилното приложение за предписване на електрони рецепти работи нелегитимно.

"Когато вие ми се обадите от Каспчан и ми кажете, че искате еди какво си, аз ви го напиша къде е вашето информирано съгласие през приложението - няма го. Само тук в кабинета в амбулаторията лично присъствено можете да получите лекарства по лекарско предписание. След като бъдете прегледан, подпишете документацията", каза д-р Георги Миндов - общопрактикуващ лекар.

От миналата седмица през приложението могат да се предписват рецепти и в офлайн режим. От Здравното министерство не ни отговориха как зъболекарите, спешните медици и специалистите от извънболничната помощ ще предписват електронни рецепти от първи април.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Къде в страната заплатите са най-високи?
Къде в страната заплатите са най-високи?
Продължават въздушните атаки срещу Украйна
Продължават въздушните атаки срещу Украйна