НОВИНИ

Антикризисни мерки: Увеличават заплати и пенсии в Гърция

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
10:19, 11.09.2022
Чете се за: 02:27 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Гърция обяви серия от мерки в подкрепа на гражданите. На фона на протести срещу поскъпването на живота правителството обяви, че от следващата година се увеличават пенсиите и заплатите. Отпускат се помощи за отопление през зимата.

В Гърция се увеличават минималната работна заплата и пенсиите - за първи път след финансовата криза преди десетилетие. Това обяви министър-председателят по време на търговско изложение в Солун. Кириякос Мицотакис заяви, че около милион и половина пенсионери ще се възползват от повишението. Той обаче предупреди гърците да се подготвят за тежка зима.

"Москва иска да превърне енергийната несигурност в европейска политическа нестабилност. Знам, че обществото се страхува как цените ще повлияят на доходите ни. Очаква ни тежка зима, но не трябва да позволим изнудване", подчерта Кириякос Мицотакис, министър-председател на Гърция.

Около 1,3 милиона домакинства ще получат финансова помощ за зимата, като отопляващите се на мазут или друго гориво вместо газ или електричество ще получат двойно повече средства.

Гръцкото правителство задели повече от 8 милиарда евро, за да се справи с галопиращите цени и инфлацията, която достигна най-високите си нива от близо три десетилетия. Разработен е план в размер на 1,8 милиарда евро в помощ на младите хора да наемат или придобият жилище. Предвижда се финансова подкрепа и за селскостопански производители, бизнеса, безработните, студентите и хората с ниски доходи.

Тази година растежът на гръцката икономика ще е повече от 5%, благодарение и на силния туристически сезон, съобщи гръцкият премиер. Събитието, в което се включи Мицотакис, беше съпътствано от многохиляден протест срещу поскъпването на живота и високите цени на енергията. През 2023 г. в страната ще се проведат парламентарни избори.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сребро и бронз за юношите от Балканиадата по джудо в Турция
Сребро и бронз за юношите от Балканиадата по джудо в Турция
Полша - Италия е финалът на Световното първенство по волейбол
Полша - Италия е финалът на Световното първенство по волейбол