НОВИНИ

АПИ: Маркировката в ремонтирания участък на АМ "Тракия" гарантира безопасността на движението

апи маркировката ремонтирания участък тракия гарантира безопасността движението
bnt avatar logo
от БНТ
14:50, 23.07.2021
Чете се за: 02:20 мин.
У нас
Слушай новината

Хоризонталната маркировка, положена в ремонтирания участък на автомагистрала "Тракия" между Чирпан и Стара Загора, към момента гарантира безопасността на движението. Това установи проверка на представители на Министерството на регионалното развитие и благоустройството чрез Агенция "Пътна инфраструктура" и Института по пътища и мостове, които се отзоваха на покана от Европейския център за транспортни политики за измерване на дневната и нощната видимост на маркировката при 208-и км на магистралата в дясното платно за Бургас.

Движението по отсечката беше пуснато на 16 юли т.г.

След проверка на сертификата за калибриране (точност на измерването) на ретрорефлектометъра на Европейския център за транспортни политики беше установено, че апаратът е надлежно калибриран и измерените стойности са съгласно дадените в сертификата.

При измерванията на характеристиките на маркировката беше констатирано, че дневната видимост отговаря на изискванията в началото на експлоатацията, каза н.с. Дафинка Пангарова от Института по пътища и мостове. Нощната видимост при влажни условия е над изискванията, а нощната видимост за суха настилка е под изискванията за начална експлоатация, но над изискванията за безопасна експлоатация (над 150 миликандела за лукс на кв.метър, което е мерната единица за коефициент на яркост при обратно отражение), подчерта Дафинка Пангарова.

Тъй като маркировката е пусната в експлоатация на 16 юли, трябва да се изчака до 10-14 дни за актуално измерване, съгласно стандарта БДС EN1436 и да се направи измерване на достатъчен брой представителни участъци с необходимата статистическа обработка и неопределеност на измерванията, обясни експертът от Института по пътища и мостове.

След анализ на получените резултати и при установяване на несъответствия с нормативните изисквания изпълнителят на полагането на маркировката ще извърши премаркиране, съгласно гаранционните условия на договора, заяви директорът на дирекция "Поддържане на пътната инфраструктура" в Агенция "Пътна инфраструктутр" инж. Даниел Иваничков.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Китай разпространи кадри от своя марсоход на Червената планета
Китай разпространи кадри от своя марсоход на Червената планета
Румен Радев провежда консултации с ДПС
Румен Радев провежда консултации с ДПС