НОВИНИ

Археолози откриха няколко стаи от древна римска постройка край Колизеума (Снимки)

археолози откриха няколко стаи древна римска постройка колизеума снимки
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
15:15, 13.12.2023
Чете се за: 01:40 мин.
По света
Слушай новината

Археолози откриха няколко стаи от древна римска постройка със стени, декорирани с мозайка. Градската къща се край Колизеума в Рим.

Експерти от градския Археологически парк са открили стаите между Форума и хълма Палатин, който е един от седемте римски хълма. Находките бяха представени във вторник от италианското Министерство на културата.

Стените на къщата са декорирани с мозайка, което е необичайно. Вероятно постройката е от края на 2 век пр. Хр. Мозайките са изключителни, казаха експерти. Използвани са различни видове черупки, камъни, стъкло, бял мрамор.

Изобразени са карникси, части от кораби, тризъбец, вази с увивни растения и лотуси, сгради. Не е установено какъв е смисълът на различните сцени.

През 2018 г. археолозите са открили множество стени. Къщата е била на няколко етажа. Досега са изследвани няколко стаи, а разкопките ще продължат до 2024 г.

Разположена около атриум, главната стая е била зала за тържества във формата на пещера, използвана през лятото. Вероятно собственикът е бил сенатор.

Работим усилено, за да покажем това място - една от най-впечатляващите забележителности на Рим, пред публика възможно най-скоро, каза Алфонсина Русо, директор на Архелогическия парк на Колизеума.

снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пиерлуиджи Колина: Не може рефер да бъде бит, защото е взел решение дори и то да е грешно
Пиерлуиджи Колина: Не може рефер да бъде бит, защото е взел решение дори и то да е грешно
Берое се раздели с бразилец
Берое се раздели с бразилец