НОВИНИ

Асен Василев: Избирателите не са глави добитък, всеки сам ще си направи избора на 14 ноември

bnt avatar logo
от БНТ
21:28, 01.10.2021
18155
Чете се за: 04:05 мин.
У нас
Слушай новината

Ние не сме скарани с никой. Избирателите имат глави на раменете си и сами правят своя избор. Те не са глави добитък и да се каже: тази партия има толкова глави добитък, другата партия има толкова глави добитък и едната взема от другата. Всеки избирател ще си направи избора на 14 ноември за коя партия да гласува.

Това заяви в предаването "Панорама" Асен Василев от "Продължаваме промяната".

"Ние разговора сме го започнали, предложили сме принципи, според които смятаме, че държавата трябва да се управлява, ключови решения, насоки, в които да се движим в отрасли, които са доста болни, и търсим съгласие, че това е начинът, по който държавата трябва да се управлява", допълни той.

Василев изрази силна надежда такова съгласие да бъде постигнато в следващия парламент.

"Имаме едни доста по-центристки виждания и политически, и икономически. И че трябва да се намери баланс между икономическата отговорност и ниските данъци, които България има, и възможността да се инвестира в здравеопазване, образование, да се направят достойни пенсии за старите хора. Този баланс при г-жа Манолова е различен, в "Да, България" е съвсем различен", коментира Василев.

Според него това, в което вярват от "Продължаваме промяната", най-добре се видяло при актуализацията на бюджета. По думите му в актуализацията те са успели да повишат събираемостта, спрели са част от течовете в държавната хазна и това е позволило, от една страна, да се намали дефицитът, от друга - да се подпомогне бизнесът, пенсионерите, медиците и т.н.

Трябва да има ясно съгласие от партньорите и от хората, с които от "Продължаваме промяната" ще разговарят в парламента, че спирането на кражбите е задължително условие за всичко друго - категоричен беше Василев. "Ако ние не спрем кражбите в държавата, няма да има пари за нищо", заяви той.

"Ние не смятаме, че данъците трябва да се пипат, те трябва да си останат както са си, и осигуровки и така нататък. Трябва да се събират обаче тези данъци от абсолютно всички фирми, както започнаха НАП и "Митници" да събират доста по-добре, към края на септември имаме 1 071 000 лв. излишък в бюджета въпреки всички плащания, които са направени", каза още Асен Василев.

Това по думите му са десни начини да напълнят хазната. Но според него парите трябва да отидат, така че да осигурят равен старт на всички в България, да има достъп до качествено образование, също и до качествено здравеопазване.

Асен Василев заяви, че има двама представители от "Продължаваме промяната" в Инициативния комитет за издигането на кандидатурата на Румен Радев за президент.

"Г-н Румен Радев ни даде възможност да работим както ние виждаме за добре, абсолютно независимо, без никакъв натиск и застана твърдо точно зад тази антикорупционна задача, която ние си поставихме и успяхме да изпълним, която позволи да има средства за всичко, без да се увеличават дълговете и без да се увеличават дефицитите. Твърдо заставаме зад него и призоваваме всички хора, които вярват на нас, да повярват и на него", каза още Василев.

Гледайте повече от дискусиите в "Панорама"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Заради изхвърлен фас на улицата: Полицай преби младеж в Благоевград
Заради изхвърлен фас на улицата: Полицай преби младеж в Благоевград
Мустафа Карадайъ: След 5 октомври ще вземем нашите решения за президентските избори
Мустафа Карадайъ: След 5 октомври ще вземем нашите решения за президентските избори