НОВИНИ

Асена Сербезова: Децата с редки заболявания няма да останат без пари за лекарства

бъдат въведени ковид мерки национално ниво
bnt avatar logo
от БНТ
13:40, 19.07.2022
Чете се за: 03:15 мин.
Още
Слушай новината

Няма да се поставят децата в риск. Оправя се несъвършенство в законодателството, така че занапред отпускането на средства да не зависи от доброто сътрудничество между управителя на НЗОК и министъра на здравеопазването - това увери проф. Асена Сербезова по повод сигнали на родители на деца с онкологични, редки и други заболявания, че нямат яснота как ще получават занапред лекарствата, които досега са се поемали от Здравната каса.

"Законодателните промени ще бъдат готови в най-кратки срокове. Средства има осигурени. Това, което сме забелязали, е несъвършенство в законодателството и сме предприели мерки то да бъде оправено", каза министърът на здравеопазването в оставка.

Управителят на НЗОК поясни, че от около месец работят по този проблем, който е свързан с промени в няколко подзаконови нормативни актове.

"За средствата няма проблем. До 20 дни ще бъде решен въпросът. Няма откази, а само задържане на част от документите, докато се реши проблемът", каза управителят на НЗОК проф. Петко Салчев.

Шефът на Онкологичната болница в София е отстранен от длъжност

Министърът на здравеопазването в оставка Асена Сербезова коментира пред журналисти и темата с проверките в болниците. Тя заяви, че от нейна страна няма чадър над директори на лечебни заведения.

Тези проверки изискват време, за да се извършат задълбочено. Понякога се проследяват периоди с години, някои от проверките траят месеци, поясни здравният министър в оставка.

"Има обвинения, че в публичното пространство, че едва ли не в края на мандата – не, ние тръгнахме с хоризонт за 4 години, това че този мандат беше прекратен предсрочно, не означава, че когато дойдат папки на бюрото на министъра на здравеопазването с конкретни факти той не може да си затвори очите. Министърът на здравеопазването трябва да се интересува в кои болнични заведения как се управляват средствата, заобикаля ли се закона в обществените поръчки, правят ли се приоритетно нови плащания, докато старите се предоговарят с 15 - 20 процента лихви", заяви Сербезова.

Има още проверки, които са в ход. Как ще приключат зависи какви са нарушенията и дали ръководствата на болниците съдействат, допълни министърът в оставка.

"С последното мисля, че отговорих – не мисля, че има чадър над директори на болници от моя страна, дали е имало в преди – прочетете си материалите в последните години, които вие самите сте писали", каза в заключение проф. Сербезова.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 38° - температурен рекорд във Великобритания
Над 38° - температурен рекорд във Великобритания
6-годишното дете, блъснато от кмета на Старосел, продължава да е с опасност за живота, той е пуснат от ареста
6-годишното дете, блъснато от кмета на Старосел, продължава да е с опасност за живота, той е пуснат от ареста