Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Асоциацията на прокурорите в България отбеляза 25 години от създаването си

от БНТ
14:13, 25.11.2022
Чете се за: 06:12 мин.
У нас
асоциацията прокурорите българия отбеляза години създаването
Слушай новината

Асоциацията на прокурорите в България отбеляза 25 години от създаването си с тържествена конференция в Съдебната палата в София.

Приветствия към ръководството и членовете на АПБ отправиха Ашли Варгес, регионален мениджър на Националната агенция за борба с престъпността на Великобритания, представляващият Висшия съдебен съвет (ВСС) Боян Магдалинчев, главният прокурор на Република България Иван Гешев, председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков, заместник главният прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов, директорът на Националния институт на правосъдието Меглена Тачева, председателят на Съюза на юристите в България Владислав Славов и др.

„За мен е чест да отпразнувам тази годишнина с вас. Благодаря за доброто сътрудничество и изключително ползотворното партньорство през последните 25 години. Заедно дадохме и ще дадем надежди и мечти за българските деца. Иска ми се да виждам повече млади хора в професиите на прокурори и съдии и съм уверен, че с работата си асоциацията ще спомогне за това“, обърна се Ашли Варгес към присъстващите в зала „Тържествена“ в Съдебната палата.

Представляващият Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев поздрави членовете на асоциацията и отбеляза, че тя се е утвърдила като водещ фактор за защита на независимостта не само на магистратите, но и на цялата съдебна система.

„Дейността на Асоциацията на прокурорите е насочена към правото и законността, към независимостта на съдебната власт. Тя е единна, сплотена, в нея членуват активни и целенасочени в отстояването на интересите на съдебната власт хора. През всички тези години асоциацията успешно изпълнява целите си за обединение на прокурорите в цялата страна, утвърди се като авторитетен пазител на прокурорската професия, повиши информираността на гражданите, а оттам и доверието в съдебната система“, каза Боян Магдалинчев.

Иван Гешев отправи поздравления по повод 25-ата годишнина на съсловната организация в качеството си не само като главен прокурор, но и като член на АПБ.

„За мен е чест и гордост да съм част от тази асоциация. Тя защитава и съм сигурен, че ще продължи да защитава достойнството и професионалната чест на българските прокурори. Тя ги подкрепя не само при политически и медийни атаки, но ги защитава и от административен натиск. Няма по-голяма сила от това да бъдеш подкрепен от своята съсловна организация, от колегите и от приятелите си. Това дава импулс, сила да продължиш да работиш в интерес на гражданите, върховенството на закона и правосъдието“, подчерта главният прокурор.

Иван Гешев изтъкна ролята на АПБ в последните години не само заради предизвикателствата, произтичащи от пандемията от COVID-19, а и заради безпрецедентния политически натиск, на който, според него, са подложени прокуратурата и съдебната власт.

Той посочи, че прокуратурата е изключително сплотена и благодарение на подкрепата съсловната организация.

„Тя показа съпричастност, чувство, емпатия към проблемите на българските граждани, показа разбиране към проблемите на българското общество“, каза Иван Гешев.

Председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков призова членовете на АПБ да продължават да работят със същия хъс и енергия за отстояване правата на прокурорите.

„Асоциацията вече е в най-хубавата си възраст, в която се изграждат най-хубавите неща в една организация. Бъдете здрави! За постигането на по-голяма нормалност в нашия живот“, каза Георги Чолаков.

Заместник главният прокурор и директор на НСлС Борислав Сарафов приветства АПБ за благотворителните инициативи и обучителните програми, които активно организира.

„В днешно време, когато обществото е все по-разделено, асоциацията а прокурорите е спойката, която обединява прокурорите. Това е важно, защото част от политическата класа отправя злостни, недвусмислени, некоректни нападки към прокуратурата. Когато се говори за съдебна реформа и реформа в правоприлагането, асоциацията трябва да поема активна роля, за да се чуе гласът на магистратите и да се защити независимостта на прокуратурата“, каза Борислав Сарафов.

Евгени Иванов изрази удовлетвореност, че за четвърт век асоциацията е успяла да стигне освен до колегите си прокурори и до хората.

„Животът на Асоциацията на прокурорите е много бурен, емоционален и много стойностен. Той далеч надхвърля рамките на обикновеното, далеч надхвърля клишетата. Според мен силата на асоциацията е в две основни неща - създаването на чувство за общност и възможността, която дава на колегите да се познават помежду си“, посочи Иванов.

„За да си член на Асоциацията на прокурорите, трябва искрено да обичаш работата си и да обичаш своите колеги. Това не е задължение. Когато веднъж си бил член на асоциацията, ти я носиш завинаги в сърцето си. Независимо накъде те отведе вятърът на живота“, каза председателят на АПБ Владимир Николов.

Той връчи почетни плакети на бивши членове на организацията, които са били сред учредителите й, както и на институции, с които Асоциацията на прокурорите работи в засилено партньорство.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Президентът кани на консултации „Български възход“ в понеделник
Президентът кани на консултации „Български възход“ в понеделник
Ботев Пловдив си осигури мач със Славия след успех над Черноморец Балчик
Ботев Пловдив си осигури мач със Славия след успех над Черноморец Балчик