НОВИНИ

Атанас Атанасов: Като лоялен член на НАТО би следвало да разчитаме на алианса

Калина Попова
от Калина Попова
18:04, 23.01.2022
Чете се за: 03:32 мин.
У нас
атанас атанасов лоялен член нато следвало разчитаме алианса
Слушай новината

Струпването на огромни военни части по границата с Украйна, дрънкането на оръжия и ескалацията на напрежението създават рискове, включително и за българската национална сигурност, коментира в "Говори сега" председателят на комисията по отбрана и депутат от "Демократична България" Атанас Атанасов.

"Като лоялен член на НАТО би следвало да разчитаме на алианса и, разбира се, да изпълняваме своите съюзнически задължения, това подчертавам дебело. По-голям е проблемът с Русия", каза той.

НАТО отхвърли искането на Русия - няма да изтегля войските си от България и Румъния

Според Атанасов поведението на страната е арогантно и тя едва ли не казва на България и Румъния да напуснат НАТО. Ние сме суверенни държави, взели решения да членуват в международни организации, за които считаме, че са гаранти за нашата национална сигурност, категоричен е депутатът.

"Важно е българските институции да реагират своевременно. Както в петък отговори кратичко министър-председателят от името на управляващата коалиция", заяви той.

Кирил Петков пред НС: България е суверенна държава. Призоваваме Русия да остане ангажирана в конструктивния диалог

Не смята, че този въпрос трябва да се обсъжда на КСНС, защото според Конституцията Министерският съвет е този, който отговаря за обществения ред и сигурност в страната.

"Искам да припомня, някои явно са забравили, че по закон към МС съществува Съвет по сигурността. Това е органът, който оперативно трябва да наблюдава всички рискове за националната сигурност и да докладва на министър-председателя", каза Атанасов.

Още при служебното правителство Атанас Атанасов е предупредил премиера Янев, че Съветът по сигурността не е добре окомплектован кадрово и трябва да започне да функционира на първо място като аналитично звено.

"По отношение на Македония трябва да сме много внимателни. От една страна ние имаме интерес Западните Балкани да бъдат приобщени към ЕС, от друга страна българското обществено мнение очаква от институциите да настояват пред Македония да бъдат зачитани българските национални интереси и да се спазва договорът, който е подписан", коментира депутатът.

Да "бързаме бавно" по тази тема, за да можем да си изчистим отношенията с РСМ, добави той. Атанасов се обърна и към Ангел Джамбазки, който беше гост в "Говори сега" преди него:

"ВМРО-тата от двете страни на границата имат големи заслуги за това отношенията между двете страни да не са на добро ниво. Това поведение обслужва интересите на Сърбия и в някакъв смисъл на Русия, които не желаят да има пълна интеграция на Западните Балкани в ЕС", заяви той.

Ангел Джамбазки: Българската визита в Северна Македония е "комедия и цирк"

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Говори сега"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Асен Василев: Проектът за Бюджет 2022 е социален, с грижа за хората
Асен Василев: Проектът за Бюджет 2022 е социален, с грижа за хората
БНБ пуска в обращение монета „100 години от рождението на Стоянка Мутафова“
БНБ пуска в обращение монета „100 години от рождението на Стоянка Мутафова“