НОВИНИ

Атанас Пеканов: Американските санкции са много притеснителен знак

bnt avatar logo
от БНТ
21:30, 09.06.2021 (обновена)
Чете се за: 03:05 мин.
У нас
Слушай новината

Американските санкции са много притеснителен знак, че нещата в нашата държава не са се случвали по най-добрия начин в последните години. Това заяви вицепремиерът по европейските средства Атанас Пеканов в предаването "Бизнес.БГ".

"Това трябва да буди тревога и да мислим как да не се случва занапред. "Черният списък" е наш опит да минимизираме щетите върху икономиката и да не позволяваме държавни средства да отиват във фирми и личности, които по някакъв начин могат да будят тревога в нашите партньори", допълни Атанас Пеканов.

По думите му постоянно текат проверки по проекти, които са реализирани с европейски средства по оперативните програми.

"В момента се проверява дали всичко е направено целесъобразно в периода преди 2 - 3 години. Докладът за върховенството на закона е много важен", добави Атанас Пеканов.

Той уточни, че служебното правителство се опитва да подобри Плана за възстановяване.

"Сроковете ни пристискат, защото средствата трябва да дойдат в някакъв момент", коментира още Атанас Пеканов.

По думите му по Плана за възстановяване, който страната ни трябва да представи в Европейската комисия, различните министерства са изпратили 15 коригирани и около 20 нови проекта. Атанас Пеканов добави, че Брюксел има критики по предвидени инвестиции в Маришкия басейн, които са посочени като недостатъчни по осигуряването на така наречения "зелен преход" към екологично производство на енергия.

"Брюксел иска да покажем повече амбиция в това, че ще се случва преходът. Това значи да предоставяме нови възможности за енергийни мощности, които да не бъдат толкова големи замърсители, колкото текущите и с времето да се изграждат", каза служебният вицепремиер по еврофондовете.

По думите му това, което е разписано като тръби, които ще се изграждат, все още не е достатъчно.

"Това е една от ясните критики от Брюксел в енергетиката. Ние сега работим активно, за да адресираме това. Разглеждаме различни проекти, слушаме различни експерти, които могат да ни кажат какво е най-добре, според тях да направим, за да подобрим тази част и подобна критика по един основен приоритет има в още една сфера - това е в социалното включване. От години Брюксел ни казва, че не правим достатъчно за най-нуждаещите се и тук в разговори със социалното министерство се опитваме да адресираме този проблем", каза още Атанас Пеканов.

Гледайте повече теми от "Бизнес.БГ"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нестеров е четвъртфиналист на двойки при юношите на Ролан Гарос
Нестеров е четвъртфиналист на двойки при юношите на Ролан Гарос
И утре - слънце до обяд, после дъжд
И утре - слънце до обяд, после дъжд