Атанас Пеканов: Американските санкции са много притеснителен знак

от БНТ
21:30, 09.06.2021 (обновена)
Чете се за: 03:05 мин.
У нас
Слушай новината

Американските санкции са много притеснителен знак, че нещата в нашата държава не са се случвали по най-добрия начин в последните години. Това заяви вицепремиерът по европейските средства Атанас Пеканов в предаването "Бизнес.БГ".

"Това трябва да буди тревога и да мислим как да не се случва занапред. "Черният списък" е наш опит да минимизираме щетите върху икономиката и да не позволяваме държавни средства да отиват във фирми и личности, които по някакъв начин могат да будят тревога в нашите партньори", допълни Атанас Пеканов.

По думите му постоянно текат проверки по проекти, които са реализирани с европейски средства по оперативните програми.

"В момента се проверява дали всичко е направено целесъобразно в периода преди 2 - 3 години. Докладът за върховенството на закона е много важен", добави Атанас Пеканов.

Той уточни, че служебното правителство се опитва да подобри Плана за възстановяване.

"Сроковете ни пристискат, защото средствата трябва да дойдат в някакъв момент", коментира още Атанас Пеканов.

По думите му по Плана за възстановяване, който страната ни трябва да представи в Европейската комисия, различните министерства са изпратили 15 коригирани и около 20 нови проекта. Атанас Пеканов добави, че Брюксел има критики по предвидени инвестиции в Маришкия басейн, които са посочени като недостатъчни по осигуряването на така наречения "зелен преход" към екологично производство на енергия.

"Брюксел иска да покажем повече амбиция в това, че ще се случва преходът. Това значи да предоставяме нови възможности за енергийни мощности, които да не бъдат толкова големи замърсители, колкото текущите и с времето да се изграждат", каза служебният вицепремиер по еврофондовете.

По думите му това, което е разписано като тръби, които ще се изграждат, все още не е достатъчно.

"Това е една от ясните критики от Брюксел в енергетиката. Ние сега работим активно, за да адресираме това. Разглеждаме различни проекти, слушаме различни експерти, които могат да ни кажат какво е най-добре, според тях да направим, за да подобрим тази част и подобна критика по един основен приоритет има в още една сфера - това е в социалното включване. От години Брюксел ни казва, че не правим достатъчно за най-нуждаещите се и тук в разговори със социалното министерство се опитваме да адресираме този проблем", каза още Атанас Пеканов.

Гледайте повече теми от "Бизнес.БГ"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Нестеров е четвъртфиналист на двойки при юношите на Ролан Гарос
Нестеров е четвъртфиналист на двойки при юношите на Ролан Гарос
И утре - слънце до обяд, после дъжд
И утре - слънце до обяд, после дъжд