НОВИНИ

Закриват 55 от 113 районни съдилища

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:05, 09.06.2021 (обновена)
Чете се за: 06:37 мин.
У нас
Слушай новината

Трябва ли близо половината районни съдилища у нас да се преобразуват в териториални поделения? Плановете на Висшия съдебен съвет предизвикаха напрежение и протести на много места в страната. Протестираха дори магистрати и адвокати. Основното притеснение е, че достъпът до правосъдие в малките населени места ще бъде ограничен.

България е на четвърто място в Европейския съюз по брой съдии на глава от населението. На този фон от 133 районни съда в цели 55 има по-малко от трима съдии. В 10 от районните съдилища дори няма съдии и се налага да бъдат командировани магистрати от окръжни съдилища, за да се осигури гледането на делата. Предложението, което се разглежда във ВСС, е да се направи окрупняване, с което да се постигнат няколко цели - специализация, реално случайно разпределение на делата, по-равномерно натоварване на съдиите и обезпечаване с правораздаване там, където в момента съдии липсват. Твърди се, че това няма да попречи на хората да имат достъп до правосъдие. Общият принцип е да бъдат преобразувани съдилищата, в които има по-малко от трима съдии. Единственото изключение е Районен съд - Бяла, където съдиите са четирима, но са много по-малко натоварени от колегите си в Районен съд - Русе и по тази причина се предлага промяна.

Притеснени, че ще имат ограничен достъп до правосъдие магистрати, юристи и граждани на Бяла днес излязоха на мълчалив протест срещу предложението районния съд, който има над един век история да стане териториално отделение на Районен съд - Русе.

"Всички са шокирани, всички са притеснени. Трудно ще пътуват, трябва да търсят адвокати в други населени места, адвокатите може да преместят своите практики в Русе", заяви юристът Мариана Джикова.

Всички районни съдилища, в които има по-малко от трима съдии да бъдат закрити и да станат отделения към друг - близък до тях по-голям Районен съд, предлага работна група на ВСС.

"Най-натовареният съд по брой постъпили дела на съдия на месец е съдът в Харманли, така сочат цифрите. А най-малко натоварен е съдът в Ивайловград", каза Красимир Шекерджиев, член на ВСС.

Двете районни съдилища са част от един съдебен район - този на Окръжен съд - Хасково. Така Районен съд - Ивайловград може да престане да съществува като самостоятелен съдебен орган и да стане териториално отделение на Районен съд - Харманли. Делата обаче ще продължат да се гледат в Ивайловград.

"Хората няма да се разхождат от съда в Ивайловград от територията, която обхваща в момента съдът в Ивайловград до съда в Харманли", коментира Боряна Димитрова, член на ВСС.

Районният съд в Чепеларе, в който има един председател и един съдия трябва да стане териториално отделение на Районния съд в Смолян. Хората там също се обявиха "против" и дори са готови на национален протест.

"Според нас това неминуемо ще накърни правото до достъп на съд на хората, тъй като това ще ги затрудни от гледна точка на повече разходи за пътуване и за организиране на защитата им", допълни адвокат Тонка Динчева от сдружение "Заедно за Чепеларе".

Съдът в Малко Търново има две щатни бройки, но там работи само един съдия, който е и председател. Предвижда се той да стане териториално отделение на Районен съд - Бургас.

"Ако вие сте ищец в Малко Търново, подавате си исковата молба за бракоразводно дело в Малко Търново. То се разпределя на случаен принцип. И имате две опции. Ако страната иска да се гледа делото в Бургас - да заповяда. Ако страната не иска - ще бъде възможно тя да е в Малко Търново, а съдията да бъде в Бургас", добави Боряна Димитрова, член на ВСС.

Така, според авторите на новата Съдебна карта, няма да има проблем с достъпа на хората до съдилищата, нито ще се налага адвокатите да пътуват до други населени места.

Авторите на проекта признаха, че до момента не са успели да обяснят добре предложението си и отдават недоволството и съпротивата към промяната именно на този проблем.

Днес протестите срещу новата Съдебна карта коментира и лидерът на БСП. Корнелия Нинова каза, че подкрепят недоволството и е разговаряла по темата със служебния правосъден министър. Професор Янаки Стоилов е обяснил, че няма правомощия да се намесва в решенията на Съдийската колегия и на ВСС, но ще организира дебат по темата.

"Наши хора се включват в протестите в цялата страна. Да се спре това нещо, да се изчака действащ парламент, да се води разумен разговор. Това решение не може да бъде бюрократично и стъпило на статистика, то е политическо решение, а в следващия парламент ще срещне нашата категорична съпротива", заяви Корнелия Нинова.

От БСП казват, че в следващия парламент ще внесат законови промени срещу прекрояването на Съдебната карта. Авторите на промяната пък ще предложат на парламента промени, с които част от наказателните дела, които в момента се гледат на първа инстанция от районните съдилища, да преминат към окръжните и това да бъде следващата стъпка към по-равномерна натовареност на съдиите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След инцидента с изчезналия пилот: Прекратиха учението в Шабла
След инцидента с изчезналия пилот: Прекратиха учението в Шабла
Ще продължи ли да работи и след 1 юли ТЕЦ "Марица изток 2"?
Ще продължи ли да работи и след 1 юли ТЕЦ "Марица изток 2"?