НОВИНИ

Назначиха проверка по сигнали за натиск в Агенцията по вписванията

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
20:20, 09.06.2021
Чете се за: 03:37 мин.
У нас
Слушай новината

Проверка в Агенцията по вписванията заради отказ да регистрира новото ръководство на "Александровска" болница. Служебният здравен министър поиска оставката на шефката на Агенцията, защото превишила правомощията си. В Министерството на правосъдието имало сигнали, че е оказван натиск върху длъжностни лица по вписванията. Новото ръководство на болница "Лозенец" също не може да встъпи в длъжност, защото старото обжалва пред съда решението на служебния здравен министър.

Ръководството на "Александровска" болница беше сменено миналата седмица, но вчера Агенцията по вписванията отказала да регистрира новия съвет на директорите.

"Отправям призив към министъра на правосъдието да провери законосъобразността на действията на директора на Агенцията по вписванията и ако установи, както твърдя, че тя е надскочила правомощията си и е нарушила закона, да я освободи от заеманата длъжност", заяви д-р Стойчо Кацаров.

Правосъдното министерство започва проверка по случая.

"Проверяваме този сигнал, дали действително определени ръководители на агенцията са въздействали на длъжностните лица да вземат решение в този смисъл", обясни зам.-министърът на правосъдието Иван Демерджиев.

Не стана ясно кой и как е въздействал на служителите.

"Хората, които подават такива сигнали, са силно притеснени и не изпадат в такава голяма конкретика. Казват, че достатъчно отчетливо и ясно им е дадено да се разбере, че трябва да вземат решение в определена посока", допълни Демерджиев.

Агенция по вписванията отговори на здравния министър за болниците "Лозенец" и "Александровска"

От Агенцията по вписванията отказаха среща с екипа ни. В писмена позиция обясняват, че не регистрирали новото ръководство на "Александровска", защото имало противоречие в протокола, приложен от здравното министерство.

"Моето разбиране е, че понякога разбиранията на длъжностните лица не съответстват на материалния закон", коментира зам.-министърът.

От Агенцията по вписванията обясняват, че решенията им подлежат на съдебен контрол.

Новото ръководството на болница "Лозенец" също не може да встъпи в длъжност, защото старото обжалва в съда решението да бъде освободено. В изявлението, разпространено от пресцентъра на здравното министерство, министър Кацаров определи като лошо управлението на ковид кризата по времето на кабинета Борисов и заяви, че то е причина за смъртта на 20 000 души през миналата година.

"И нищо няма да ме разколебае, да разкрия цялата истина за това управление и за причините, довели до тази изключително висока смъртност", каза министърът.

Министър Кацаров поиска оставката на шефката на Агенцията по вписванията - превишила правомощията си

Кацаров коментира и пенсионирането на директора на Националния център по заразни и паразитни болести професор Тодор Кантарджиев.

"Няма нищо изключително, извънредно или героично в това един служител на администрацията, когато навърши пенсионна възраст, да се пенсионира".

Служителите в Националния център по заразни и паразитни болести и днес протестираха с искане Кантарджиев да бъде върнат на работа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Призванието да лекуваш: Млад лекар смени София с Видин, за да помогне
Призванието да лекуваш: Млад лекар смени София с Видин, за да помогне
След инцидента с изчезналия пилот: Прекратиха учението в Шабла
След инцидента с изчезналия пилот: Прекратиха учението в Шабла