Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

След инцидента с изчезналия пилот: Прекратиха учението в Шабла

от БНТ
20:12, 09.06.2021
Чете се за: 03:07 мин.
У нас
Слушай новината

Изчезналият пилот майор Валентин Терзиев е началник щаб ескадрила - един от асовете в авиобаза "Граф Игнатиево". Сега там тече проверка на документацията за техническото състояние и летателната годност на изтребителите МиГ-29.

От базата снощи за последно е излетял майор Терзиев преди злополучния полет. Всички изтребители МиГ-29 заедно със сръбските, които участват в прекратеното вече учение в Шабла, излизат и кацат точно оттук. Неговите колеги днес отказаха да коментират случилото се. Описват го като много добър човек и отличен професионалист. Всички те се надяват, че колкото и да е малка надеждата той да е оцелял, все пак тя ще се случи.

Още снощи след получаването на сигнала за инцидента към Шабла са тръгнали аварийна група и началникът на авиобазата. Наш екип разговаря с майор Терзиев в навечерието на 6 май.

Пилотът на падналия самолет майор Терзиев в интервю за БНТ

Една от последните мисии на майор Валентин Терзиев беше празничен полет. Демонстрация на доблест и способности в Деня на българската армия. Полет в името на честта въпреки всички предизвикателства пред родните военно-въздушни сили.

"Годините бяха трудни. Нальотът на летците драстично спадна, инженерно-техническият състав прави всичко възможно да поддържа тези самолети в летателна годност", каза на 5 май пред БНТ пилотът.

Майор Терзиев е първи клас пилот с право да обучава военни летци като инструктор. След стотици часове във въздуха и участие в най-големите натовски учения у нас, той е пример за всеки, който защитава небето на България.

Продължава издирването на майор Валентин Терзиев

"Не трябва да спрем да вършим своята работа. Ние сме на бойния си пост 24 часа в денонощието, дори и хората да не го виждат. И показваме, че настина българските ВВС не са загубили своите способности. И се надявам да ги съхраним в бъдеще", каза още пилотът на 5 май.

Преди да изчезне от радарите в нощния полет над морето майор Валентин Терзиев е изпълнил бойната задача и е свалил светещата въздушна мишена. Но самолетът му не се е върнал в авиобаза "Граф Игнатиево", където все още всички се молят пилотът да бъде намерен.

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ЗА ИНЦИДЕНТА С НАШ ИЗТРЕБИТЕЛ В ЧЕРНО МОРЕ ЧЕТЕТЕ ТУК

Репортери: Мариела Хубинова и Димитър Димитров

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Назначиха проверка по сигнали за натиск в Агенцията по вписванията
Назначиха проверка по сигнали за натиск в Агенцията по вписванията
Закриват 55 от 113 районни съдилища
Закриват 55 от 113 районни съдилища