НОВИНИ

Първо пътуване зад граница: Какво предстои при обиколката на Байдън в Европа

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
20:59, 09.06.2021
Чете се за: 03:40 мин.
По света
Слушай новината

Джо Байдън пристига тази вечер във Великобритания - началната точка от неговата обиколка в Европа. Това е първото задгранично пътуване на президента на Съединените щати, откакто беше избран на поста миналия ноември. Очакванията сред атлантическите партньори са за затопляне на отношенията, обтегнати при Доналд Тръмп.

Джо Байдън затяга колана и излита. В Европа го очакват. Шест месеца след като победи Доналд Тръмп и пое кормилото на Съединените щати, демократът е готов да стъпи на международната сцена. Преди да се качи на Еър Форс Уан със съпругата си Джил показа отлично настроение и даде заявка какви ще са посланията му.

"За засилване на съюза и да покажем на Путин и Китай, че Европа и Съединените щати са тясно свързани и Г-7 ще се задейства", заяви Байдън.

На въпрос: "Имате ли стратегия за ваксиниране, която да представите на света?", Байдън каза: "Имам и ще я обявя."

Джо Байдън предприема свръхамбициозно първо пътуване. Ще прекоси океана до Корнуол - за среща с лидерите от Г-7 в идилично английско, след това ще се отбие до Уиндзор, където ще стане 13-ият американски президент, приет от кралица Елизабет Втора, а после ще се пренесе от другата страна на Ла Манша - в Брюксел и за финал - в Женева.

През тези осем дни Джо Байдън ще се срещне с голяма част от световния политически елит: първо с лидерите на Италия, Франция, Германия, Великобритания, Канада, Япония, на форума на седемте най-големи световни икономики.

В понеделник, 14 юни, в Брюксел ще участва заедно с ръководителите на страните от НАТО в среща на върха на алианса, планирана е и двустранна среща с президента на Турция Ердоган. На следващия ден и лидерите на Евросъюза, а в сряда, на 16 юни, в Женева, ще разговаря очи в очи и с руския президент Владимир Путин.

Очакванията са обиколката на Байдън да е натоварена с много символика и не толкова новини - послания за завръщането на Вашингтон към ролята му на активно участие в световните дела, каквото президентът Тръмп отказваше за сметка на изолиране във вътрешните приоритети на страната.

"В този момент на глобална несигурност, когато светът се бори с невиждана от век пандемия, това пътуване ще покаже подновения ангажимент на Америка към нашите съюзници и партньори и способностите на демокрациите да посрещат предизвикателства и да възпират заплахи" - написа Байдън във "Вашингтон пост" в навечерието на обиколката.

С интерес от медиите се очаква и какво ще се каже по темите, които предизвикват напрежение дори между съюзници, като мита, ваксини, бюджети, подслушване, отношенията с Пекин.

В дневния ред на разговора в Женева са човешките права, кибератаките, намесата в чужди избори. Байдън има опит на световната сцена от времената, когато обикаляше света като вицепрезидент. А в следващите осем дни този опит ще му е нужен.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лаура Кьовеши пристига в България
Лаура Кьовеши пристига в България
Три сребърни отличия и страхотно представяне за ансамбъла при девойките
Три сребърни отличия и страхотно представяне за ансамбъла при девойките